Bizler bu toplumun en küçük bireyiyiz. Bu dünyada, bu bölgede ve bu yer yüzü coğrafyasında yaşıyoruz. Medeni bir insan temiz bir toplumda yaşamak ister. yaşadığı çevreyi, temiz ve nezih görmek ister.
Her şeyde olduğu gibi mensubu olduğumuz İslam dini, bize temiz olmayı, temiz bir çevrede yaşamayı şart koşar. Bu konu ile ilgili dikkatlerinizi peygamberimizin bir kaç hadislerine çekmek istiyorum. '' İnsanlara eziyet verici bir şeyi yoldan kaldırman da sadakadır.'' (Tirmizi. İman) '' Laneti hak eden iki şeyden sakını'' buyurunca Ashab '' Bu iki şey nedir.? Ey Allah 'ın Resulü diye sordular. Hz. peygamber de ; '' İnsanların geçtiği yolu ve gölgelendikleri yerleri kirletmektir.'' (Müslim .Zekat.56) buyurmuştur.
Peygamberimizin bu sözüne kulak vermeyen, hayatında bu mesajı uygulamayan insanlar, Maalesef dünyamız ve çevremiz son zamanlarda hızla tahrip olmuştur. Şu ayeti kerimeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum. '' İnsanların kendi elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu. yaptıklarının bir kısmını onlara böylece tattırıyoruz.(ki, yaptıkları yanlıştan) dönsünler. (Rum süresi ayet 41) İlahi mesaj böyle.
Mensubu olduğumuz aziz İslam dini, yaşadığımızı çevrenin korunmasına büyük önem vermiştir. '' Allah pak ve temizdir. Paklığı ve temizliği sever.Kerim ve cömerttir, kerem ve cömertliği sever.öyle ise avlularınızı ve boş sahalarınızı temiz tutun.'' (Kutub-u sitte.c.10.s.390) Bu hadis-i şerif toplumsal temizliği, yardım severliği, cömertliği sosyal kaynaşmayı, temizliği,adaleti, eşitliği, hoş görüyü,sevgiyi, merhameti, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlar.
Bütün bu ayet ve hadislerin ışığı altında düşündüğümüzde, her konuda olduğu gibi, çevre bilinci, çevre temizliği, temiz bir toplum olmayı, temiz olmayı, temizliğe dikkat etmeyi özenle ve dikkatle önermiştir. Maddi ve manevi açıdan temiz olmak. gönül temizliği, çevre temizliği, kalp temizliği konusuna bir insan ve bir Müslüman olarak yaşamak gerekir.
'' Kıyamet kopmaya yakın elinizde bir ağaç fidanı var ve onu dikmeye imkan bulabilirseniz onu dikin.'' ( Buhari.17. edep)Bir başka hadis: '' Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.'' buyurmuşlardır.son olarak ta peygamberimiz (s.av) sebepsiz yere öldürülen bir serçeden dolayı Canab-ı hakkın hesap soracağını bildirmiştir.'' (Darimi2/11)
her konuda hayat bahşeden dinimiz, huzuru, barışı, kardeşliği, adaleti, dayanışmayı, temizliği, güveni, emniyeti, yardımlaşmayı, şefkat ve merhameti öngörmüş ve efendimiz uygulamıştır. Peygamber bizim için örnek şahsiyettir. Onun ahlakından, edebinden tavsiye mesajından uzak olduğumuz için böyle vahim bir toplum haline gelmişiz diye düşünüyorum...
Yaşadığımız dünya insana emanet olarak verilmiştir. Hiç şüphesiz imanlı kullar dünya hayatında sorumluluk bilinci ile hareket ederler.Bu sorumluluklarımızdan birisi de pek çok canlı varlıkla paylaştığımız dünyamızı ve çevremizi korumaktır.
Bu duygu ve düşüncelerde hayatımızı devam ettiğimiz sürece, göreceksiniz ki Batmanımız ve çevremiz, ülkemiz, hatta bütün dünya temiz bir toplum, temiz bir dünyada yaşama şansımız olur.