Lütfen bekleyin..


Nimet DAL

Vatandaş ve esnaf zor durumda…

21 Nisan 2023, 07:10

Batmanda hayat şartları değişti.

Barman geçmişte en ucuz şehirlerden birisiydi ,

ancak şimdi öyle değildir.

Son zamlarla hayat şartları değişince insanlar köye dönüşün yollarını arar oldu.

Nasıl aramasın ki bir kilo et 220 lira olmuş
Bir mübarek Ramazan Bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. 2023 yılındayız, 2016 yılında yaşanan FETO hain darbesi, Covit 19 Pandemisi ve en son 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi nedeniyle Ülke insanı olarak gerçekten zor günler yaşıyoruz.

50 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği depremde binlerce bina yıkılırken, bunun ülkemize ciddi bir yük getirdiğini ifade etmek istiyorum. Binlerce insan yerinden yurdundan olurken, toplum olarak afetzede kardeşlerimizin yaralarını sarmak için elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. 
Maalesef son dönemde piyasa hiçte iç açıcı değil. Ülkede yaşanan Siyasi belirsizlik, yaklaşan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri, nedeniyle ülkemizi ciddi bir kriz bekliyor. Piyasada para yok, kimse bir yatırım yapamıyor. Yine yüksek vergiler, kiralar, elektrik faturaları esnafı bezdirmiş durumda. Yüksek fiyatlar nedeniyle İnşaat sektörü durmuş durumda. 

Piyasada her şey ateş pahası, soğan’ın kilosunun 20 lirayı aştığı ve 1 KG etin 300 TL’ye dayandığı günümüzde orta halli vatandaşlarımız ne yapsın. Dolar her geçen gün artıyor, Altın fiyatları tırmanıyor ve seçim öncesinde belirsizlik yaşanıyor. Şeker fiyatları ateş pahası 1 Kg şeker 300 TL’yi aşmış durumda. Vatandaşın bu durumuna ne yazık ki hükümette bir çözüm bulmuş değil. Aylardır bu sorun yaşanıyor ve hayat pahalılığına çözüm bulan olmadı.  
Son 5 yıldır esnafın yüzü gülmüyor. Yüksek kiralar, elektrik ve doğalgaz faturaları ve girdi fiyatlarında yüksek artışlar yaşanıyor. Bir çok esnaf kepenk kapatıyor.  Enflasyona yenilen vatandaşın bitmeyen çilesi fahiş artan gıda fiyatları, elektrik, doğalgaz faturası ile mutfak tüpüne gelen zamlar.
Aydınlanmaktan ve ısınmaktan dahi tasarruf etmek zorunda kalan dar gelirli vatandaş, zaten kıt kanaat aldığı gıda malzemelerini pişirirken bile tasarrufa gitmek zorunda kalıyor artık.

ÇARŞI PAZAR ATEŞ PAHASI

Bir süredir İlimizde esnaf gruplarıyla görüşme imkanı buldum. Esnaf temsilcilerinin görüşlerini zaman zaman gazetemizde dile getirdik. Okuyanlarınız biliyorlardır. Okumayanlarınız için tek cümleyle özetlemek gerekiyorsa; “Bir dokun, bin ah işit“ deyimi, esnafların durumunu en iyi şekilde özetlemeye yetecek sanırım?

Vatandaş pazara gidiyor düşen alım gücü nedeniyle evine boş dönüyor. 
Umarım bu bayram esnafımıza biraz olsun rahat nefes aldırmıştır, ancak gözlemlediğimiz kadarıyla hayat pahalılığı nedeniyle bayram alışverişi esnafın beklentisini karşılayamadı. Eğer bu belirsizlik böyle devam ederse bu ekonomi durumu daha kötüye gider. Batman esnafı çeklerini, kredilerini ödeyemiyor. Yüzlerce esnafımız icralık oldu. Maalesef durum kötü. Esnafımıza ciddi bir destek olmazsa büyük sıkıntı olur. 
Buradan bir kez daha tüm Batman’lı kardeşlerimin mübarek Ramazan Bayramını tebrik ediyorum. Kardeşlik, huzur ve sevginin hâkim olduğu bayramlarda buluşmak dileğiyle…
Hayırlı bayramlar…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1253 gün önce
1879 gün önce
2109 gün önce
2310 gün önce
2490 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=