Lütfen bekleyin..


Nimet DAL

TÜRKİYE PETROLLERİNE SAHİP ÇIKALIM

31 Temmuz 2017, 18:19

Batman’ın El-Medine köyünden bugünkü Batman’a gelmesinde lokomotif olan TPAO’nun mal varlıkları TPİC’e devredildi. 30 yıl boyunca mensubu olmakla gurur duyduğum Türkiye petrollerinde yaşanan gelişmeler benide üzüyor. Bana göre Türkiye Petrolleri ve çalışanları bunları hak etmedi. Maalesef Tüpraştan sonra TP’de aynı mantıkla özelleştiriliyor. Hafta sonu Petrol İş sendikası konuyu gündeme getirmek için Kristal parkta basın toplantısı düzenledi. 
T.P  Kristal Park’ta,  basın mensuplarına yapılan açıklamada söz alan Petrol-İş  Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmuz Kaygusuz, Bu şirkete herkesin sahip çıkması ve hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini, ve yarın da buradaki insanların çalışabilmesi gerektiğini ifade etti. Kaygusuz Gazetecilere TP konusundaki duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.


TP KÜÇÜLTÜLEMEZ..!
Petrol-İş Sendikası Genel Örgütleme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik de toplantıda yaptığı konuşmada duruma tepkili olduklarını söyledi. 6 bin kişinin çalıştığı tp bugün 2 bin işçiyle idare ediliyor. Eğer işçiler Tpic’a kaydırılırsa bu sayı 500’e kadar düşebilir. 
Türkiye Petrolleri kentle bütünleşmiş bir şirkettir. Kentle birlikte mücadele eden ve birlikte büyüyen bir şirkettir. Batman’da yaşayan herkesin bu şirketle duygusal bir bağı da var. Ülke geneline baktığımızda hep kar eden, hazineye ciddi katkısı olan ve hazineden hiç destek almayan bir şirketti. Tabi bu şirketi bir fotokopi kağıdı alamayacak duruma getirdiler. Bu şirketi bitirmek ve küçültmek ne ülkeye bir fayda sağlayabilir ne de bu şirkete ve bu kente fayda sağlamaz. Petrolün ana merkezi olan bu kentte farklı bir istihdam alanı da yok. Açıkçası biz bu şirketin bitirilmeye çalışıldığını ve yarın öbür gün birilerine peşkeş çekileceğini düşünüyoruz.


BAKANLAR KURURU KARAR ALDI
Değerli okurlarım Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, TP’nin Sondaj, Workover, Kuyu Tamamlama ve Jeofizik Operasyonları Servis Hizmetleri işlerine ait her türlü araç, iş makinası, kule, gemi, diğer ekipman, malzeme, sondaj park sahaları ve müştemilatı Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) devredilmesi kentimizde son günlerde tartışılan konulan başında geliyor. 
Küçülme sonrasında belki de kapısına kilit vurulacak. Zaten son 10 yılda küçülen bir TPAO vardı. Konu TPAO olunca Batman’ın hayat damarı, Batman’ın kalbi gibi nitelemeler yapmak abartı olmaz.


BATMAN’I BATMAN YAPAN TPAO’YDU
Ülkemizin en önemli ve stratejik kuruluşlarından birisi olan Türkiye Petrolleri A.O. (TP), OHAL döneminde alınan yanlış bir Bakanlar Kurulu Kararı ile küçültülmektedir. Kamu petrol şirketimizi zayıflatacak ve milli güvenlik sorunu oluşturacak bu kararın haklı hiçbir gerekçesi olamaz.
Hükümet enerji politikalarında yeni bir tutarsızlığa imza atmakta ve ülkemizin büyük bir değeri olan TP’yi yeniden parçalamaktadır.
Kurulduğu 1954 yılından bu yana TP bünyesinde yürütülen saha hizmetleri işlerinin artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürülmesi planlanmaktadır.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile TP’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlük'te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verildiği ilan edilmiştir.
Yıllardır büyük fedakarlıklarla bu faaliyetleri yürüten petrol işçilerinin ve Petrol-İş Sendikası’nın itiraz ve tepkileri dikkate alınmamıştır. Son olarak Ankara’da TP Genel Müdürlüğü’nde yaptığımız eylemle dile getirdiğimiz gerçekler, ne yazık ki, görmezden gelinmiştir.
TÜRKİYE PETROLLERİ HALKINDIR!
Bu karar ile Türkiye Petrolleri’nin tasfiyesinde düğmeye basılmıştır.
Bu karar ile Türkiye Petrolleri küçültülmekte ve entegre yapısı tamamen dağıtılmış zayıf bir şirkete dönüştürülmektedir.
Bu karar ile TPIC devredilen faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybı yaşanacak, istihdam sürekliliği ortadan kalkacak ve istihdam güvencesizleşecek, bu bölgelerde yaşayan halkımıza ve ekonomiye büyük zarar verilecektir.
TP yönetimi bu kararın ardından bir yanlışa daha imza atmaya hazırlanmaktadır. Kuruluşta SGK emekliliğini hak etmiş çalışanlar yaşına bakılmaksızın emekli edilmeye başlanacaktır. TP’de bağıtlanan toplu iş sözleşmesinde emeklilikte 55 yaş sınırı belirlenmiştir. Sözleşmenin ilgili maddesine aykırılık oluşturan bu uygulama, yeni bir hukuksuzluk oluşturacaktır. Kamu istihdamının azaltılması girişimlerine ve haksız KHK’larla yaratılan adaletsizliklere TP’de yenisi eklenmektedir.
Ülke menfaatlerimize, kamu yararına ve Türkiye Petrolleri'nin faaliyet gösterdiği illerde sosyo-ekonomik dengenin sağlanmasına aykırılık oluşturan bu karar iptal edilmelidir.
Geçmişte Türkiye Petrolleri bünyesinden koparılan kuruluşların bir bir özelleştirildiğini biliyoruz. Türkiye Petrolleri özelleştirme politikalarıyla kolsuz kanatsız bırakılmıştır.
Bu nedenle, Türkiye Petrolleri'nin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır.
Türkiye Petrolleri'nde yapılması gereken, ulusal petrol şirketimizin entegre yapıya yeniden kavuşturulması ve bu yönde politikalar izlenerek TP’nin güçlendirilmesi olmalıdır.
TPAO ile ilgili alınan ilk karar sonrası ilk etkiyi de Petrolspor alt yapısında hissettik! Alt yapının kapatılması planlanıyor. 
Bu kararın uygulanması; değişik branşlarda bin civarında Batmanlı çocuk ve gencin açıkta kalması ve umutlarının bitmesi demek.…

HAMİDİ ALTYAPININ KAPATILMASINI DURDURDU
 Petrolspor alt yapısının kapanma kararının ardından elini taşın altına koyan, Batman AK Parti Milletvekili Ataullah Hamidi, kapatmayı durdurdu. Ankara'da TP Genel Merkezini ve ilgili bakanlıkları mesken tutan Hamidi'in bu başarısı her kesim tarafından büyük takdir topladı.
Alt yapısının kapanma kararının ardından ödeneği de kesilen Petrolspor kulübü için Ankara’da girişimlerde bulunan AK Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, kapatmayı durdurdu ve ödeneğin tekrar çıkarılması için Ankara'da TP Genel Merkezini ve ilgili bakanlıklarla görüştü. Karar şimdilik geri alındı. 
Son olarak TP Bölge Müdürlüğü görevine uzun yıllardan sonra Batmanlı bir hemşehrimizin atanması bizleri sevindirdi. Batmanlı kardeşimiz Mustafa Demiri kutlarım. Yeni görevinde başarılar dilerim. Türkiye Petrollerine hep birlikte sahip çıkarak kurumumuzu kalkındıralım…

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1213 gün önce
1839 gün önce
2068 gün önce
2270 gün önce
2450 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=