Lütfen bekleyin..


Nimet DAL

TAŞERON İŞÇİLERE NE ZAMAN KADRO VERİLECEK

18 Eylül 2016, 03:16

Türkiye’de büyük sorun olan Taşeron sorunu çözülme aşamasındayken, ne yazık ki ülkede başdöndüren gündem değişiklileri nedeniyle yine rafa kaldırıldı. Batman’da sayıları 5 bin civarında olan Türkiye’de ise 700 bini aşkın taşeron işçisi olması nedeniyle binlerce aile zor şartlarda geçimini sağlıyor. 

 

Yıllardır kamu kurumlarında asgari ücret, yemek ve yol ücreti karşılığında çalışan taşeron işçileri için Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Müjde vermişti. 1 ay içinde sorunu çözeceğini söyleyen Davutoğlunun görevden ayrılmasıyla ne yazık ki taşeron işçiler öksüz kaldı. Büyük bir mesafe kaydedilen taşeron işçi sorunu rafa kaldırılmış durumda. Aslında taşeron veya mütahit işçi çalıştırma dönemi akparti döneminde hayatımıza girmişti. Bildiğiniz gibi Akparti iktidarı 14 yıldır devam ediyor. Daha önceleri küçük çapta olan mütahit işçileri 2 binli yıllardan sonra artarak sayıları 1 milyonlara yaklaştı. Maalesef taşeron işçi demek köle düzeni gibi gözüküyor. Taşeron işçilerin hiçbir hakkı yok.  İzin yok,  mesai yok.

 

Türkiye’de sayıları 700 binlerde olan ve Batman’da 5 Bin civarında kamuda çalışan taşeron işçisi bulunuyor. Batman’da en çok taşeron çalıştıran kamu kurumu olarak göze çarpan Belediye, kamu hastaneleri ve TPAO gözüküyor. Çünkü sadece TPAO’da 1000’nin üstünde taşeron işçi var. Aynı şekilde Belediye de de 1400 civarında taşeron işçisi var.  Sevgili okurlarım hiçbir güvence olmadan Asıl işçinin işini yapan Taşeron işçileri üvey evlat muamelesi görüyordu. Yıllardır bu sorunun çözülmesini bekliyorduk. Yıllar öncesinin sistemiyle bu işçi kardeşlerimiz sömürülüyor ve mağdur ediliyordu. Taşeron işçi sorununun çözülebilir bir sorun olduğunu her zaman dile getişrdik. Bakın hatırlarsanız TPAO’da geçmişte taşeron işçilerine yönelik yapılan düzenlemeyle 500’e yakın işçi kadrolu statüye geçmişti. Bu uygulama diğer kamu kurumlarında da yapılabileceğini defalarca gündeme getirdim.  Bundan önceleri birkaç kez bu köşeden bu kardeşlerimizin sorunlarını dile getirmiştim.

 

Seçim öncesinde hükümetin vaatleri arasında taşeron işçileri kadro müjdeside yer alıyordu.  Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Grup konuşmasında, taşerona kadro çalışmasıyla ilgili verdiği müjdeli haber, Kamuda çalışan 700 bin taşeron arasında adeta bayram yaptırmıştı. Ama sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler, Başbakan Davutoğlu’nun görevden ayrılması, yaşanan darbe süreci ve terör olaylarıyla birlikte maalesef bu müjde kursakta kaldı.

 

Ne zaman taşerona kadro hükümet gündemine gelse ülkede öyle bir olay yaşanıyor ki bu yine rafa kaldırılıyor. Bu taşeronların şanssız bahtımı yoksa başka nedenmi bilemiyoruz.

 

Binlerce taşeron işçimizin gözü hükümette lütfen sayın yeni Başbakanımız Binali Yıldırım bu sorunu çözün ve binlerce insanın gönlünde taht kurun. Bu gençler sizlere güveniyor. İç barışı sağlamanında bir yoluda insanların işini ve aşını sağlamaktır.

 

Taşeron işçilerin uzun zamandır tartışılan kadro sorunu konusunda en net adım Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan taşeron işçiler için atıldı. Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi kadroya geçti.

 

Karayollarında çalışan taşeron işçiler için bu gelişmeler yaşanırken diğer kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler için Meclis′e sunulacak yasa tasarısı bekleniyor.

 

Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya “güvenlik“ hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

 

Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak.

 

Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor.

 

İşte bu kanun tasarısı Meclis gündemine gelirse umuyorum işçi kardeşlerimiz büyük bir sevinç yaşayacak. Umarım söylenen gibi yıl sonuna kadar bu sorun çözülür. Binlerce insanımızın gözü hükümette ve Başbakan Yıldırım’dan gelecek müjdeli haberde….

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1213 gün önce
1839 gün önce
2068 gün önce
2270 gün önce
2450 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=