Lütfen bekleyin..


İbrahim Eroğlu

ÖĞRENCİNİN ZAMAN YÖNETİMİ…

29 Aralık 2019, 20:41

İşte altın tavsiyeler…
Zamanınızı yönetmeyi öğrenmek; kazanılması gereken önemli bir yetenektir. Tüm ödevlerinizi ve görevlerinizi ne zaman tamamlayacağınızı önceden ayarlamak ve belirlemek arkadaşlarınız, okulunuz veya işiniz arasında bir denge kurmanızı dolayısıyla daha az stresli hissetmenizi sağlayacaktır
 
1. Önceliklerinizi belirleyin
Zaman yönetiminin en önemli boyutu, hedeflerinize ulaşabilmeniz için zamanınızı nasıl önceliklendirmeniz gerektiğini öğrenmektir. En önemli ödevler ya da görevler sıklıkla en az yapmak istediklerimizdir. Bu sebeple, en önemli olanlardan başlamayı alışkanlık haline getirmeye çalışmalısınız. Tüm ödevler aynı öneme sahip değildir ya da diğerleri gibi zamana duyarlı değildir. Ödevlerinizi önem ve teslim tarihi sırasına göre önceliklendirin ve tamamlayın.
2. Zaman çizelgesi yapın
İster takvim üzerine not alın ister çizelge yapın, belirli görevler, ödevler ve aktiviteler için zaman periyodları belirlemek iyidir. Dersler eğitimler vb. sabit olayları çizelgeye not alın. Ve daha sonrasında arta kalan zamana bakarak ödevlerinizi, tekrarlarınızı ve ders dışı aktivitelerinizi yapabilmeniz için ne kadar boşluğunuz olduğunu saptayın. Eğer bazı ödevlere ya da çalışmanız gereken bazı konulara daha fazla zaman ayrılması gerekiyorsa, zamanınızı ona göre ayarlayın.
3. Yapılacaklar listesi çıkarın
Zamanınızı ve iş yükünüzü kontrol etmenin en iyi yollarından biri de günlük olarak yapılacaklar listesi çıkarmaktır. En önemlileri en tepeye yazın ve adım adım yaptıkça tik atın. Böylece sadece görevlerinizi önceliklendirmiş olmayacak aynı zamanda yapacaklarınızın daha kontrol edilebilir bir şekilde azaldığını gördükçe rahatlayacaksınız.
4. Hedeflerinizi ana hatlarıyla belirleyin
Hedeflerinizi listelemek size başarmak istediğiniz şeyleri hatırlatmanın ve sizi görevlerinizi tamamlama konusunda motive etmenin en iyi yollarındandır. Hedeflerinizi kısa sürede gerçekleşecek olanlar ve uzun vadede gerçekleştirilebileceklerolarak ikiye ayırmayı deneyin ve hangi görev ve sorumluluklarınızın birbiriyle bağlantılı olduğunu görün. Böylece aynı zamanda daha önemli görevlerinizi diğerlerinden ayırabileceksiniz.
5. “Hayır” deyin
Zaman yönetimi yapmayı öğrenmenin en önemli yönlerinden biri de gereksiz şeylere ya da çoğu zaman olduğu gibi caydırıcı tekliflere hayır demeyi öğrenmektir. İşyükünüze daha fazlasını eklemeye çalışan insanlara hayır demek de normaldir, sizinle buluşmak ve sosyalleşmek isteyen arkadaşlarınıza da. Size uygun bir zaman bulun ya da iş yükünüz hafiflediği bir zamanda bir zamanda dışarı çıkın.
6. Gün içinde en verimli olduğunuz zamanı bulun
Yapmanız gerekenleri ve bu işlerin ne kadar zaman alacağını belirlediğinizde, gün içinde en verimli olduğunuz zamanları belirlemek de çok önemlidir. Sabahları erken uyanmayı sever misiniz ya da sabahları kafanızın daha iyi çalıştığını mı düşünüyorsunuz? Erken bir saate alarm kurun ve daha diğerleri uyanmadan çalışmaya başlamış olun. Ya da belki kendinizi geceleri daha verimli hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda yapılacaklar listenizi tamamlayabilmek için akşam saatlerini ayarlayın. Eğer en randımanlı olduğunuzu düşündüğünüz zamanlarda çalışırsanız, kısa zamanda en çok verimi alır hale geleceksiniz.
7. Tebdil-i mekanda ferahlık vardır, mekan değiştirmenin zevkini yaşayın
En üretken olabileceğiniz yeri keşfedin. Bazen evde ders çalışmak daha çok dikkat dağınıklığına sebebiyet verebilir. Ara verdiğinizde Facebook’a bakmak ya da televizyonda neler var göz atmak isteyebilirsiniz. Bunun yerine neden dışarı çıkıp aydınlık bir yerde ya da güzel bir kafede, zihninizin açılacağı ve sizi motive edebilecek bir yerde çalışmayasınız? Bu şekilde evden bir amaç için çıkmış olacaksınız ve evde oturup zaman öldürmektense çalışmanızı tamamlamış olacaksınız.
8. Gerçekçi olun
İşler genellikle düşündüğünüzden daha çok zaman alırlar ve bunu unutmamak önemlidir. Her hafta plansız çıkabilecek görevler için ya da olması gerekenden uzun sürebilecek olanlar için ek bir zaman koyun. Kendinize ekstradan zaman ayırın ve eğer ayarladığınız her şey yetişmiyorsa kendinizi hırpalamayın. Listenizi başarılı bir şekilde tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin ve ihtiyacınız olduğunda da listeyi tekrar gözden geçirip gerekli ayarlamaları yapın.

9. Küçük şeylerin birikmesine izin vermeyin
Görevlerinizi tamamlamak için büyük zaman dilimleri beklemektense, onları günlük rutininize uydurmayı deneyin. Göndermeniz gereken bir email mi var? Eve giderken toplu taşımada taslaklara yazmaya başlayın. Üzerinden geçmeniz gereken notlarınız mı var? Sesli olarak kaydedin ve okula giderken yolda dinleyin. Küçük şeyler diğer sorumlulukların arasında ufak zamanlar bulunarak gerçekleştirilebilir. Bu sebeple bulabildiğiniz en ufak zamanları bile değerlendirin.
İbrahim EROĞLU
EĞİTİMCİ/YAZAR

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1576 gün önce
2510 gün önce
2682 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=