Dünya hayatı bela ve imtihanlarla dolu bir çöldür.Yüce Allah kulluktaki samimiyetimizi ölçmek için herkesi gücüne göre çeşitli imtihanlarla sınar.Karşılaştığımız belaların çoğu insan kaynaklıdır. İnsan,fıtratı gereği her ne kadar üstün özelliklerle yaratılmışsa da hırslı,acelec,şehvete,mala düşkün,nankör,cimri, cahil,zalim vb. gibi olumsuz özellikleri ve nefsini iyi terbiye edememesi sebebiyle sık sık felaketlerle,musibetlerle karşılaşır ve belaları adeta üzerine şimşek gibi çeker. Yüce Allah’ın bu belâları yağmur gibi üzerimize yağdırması bizler için birer hem imtihan hem de terbiye vesilesidir.
Bu duruma en iyi işaret eden ayetlerden biri de şudur Kuran-ı kerim'de:
İnsanın başına gelen belâlar, kötülükler kendi yapıp ettiklerinin yüzündendir. Nitekim bu durum bir ayette şöyle bildirilir: “Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter.”[3]
Unutmayalım ki "en ağır imtihanı Peygamberler geçirirler.Sonra onlara benzeyenler gelir.kişi dindarlığı oranında bela ve musibetlerle karşı karşıya gelir.Dindarlığı sağlam ise imtihanı da ağır olur.Dindarlığı az ve gevşek ise karşılaştığı bela ve musibetler o oranda az olur.Bela ve musibetler kulun hiç bir zaman başını bırakmaz çünkü dünya rahatlık yeri değildir.
"Müminin işine hayret edilir.Onun bütün işleri kendisi için hayırlı sonuçlar doğurur.Çünkü kendisine sevindirici bir şey geldiğinde şükreder ve onun için hayır olur.Bir zarar geldiğinde sabreder,yine onun için bir hayır olur.Bu ancak mümine ait bir durumdur.(Hadis-i Şerif)
"Bil ki,bütün insanlar,Allah'ın sana yazmadığı bir faydayı sağlamak için bir araya gelseler bunu başaramazlar.Allah'ın sana yazmadığı zararı vermek için bir araya gelseler onu da başaramazlar."(Hadis-i Şerif)
Kısacası nice zararlı şey, aslında yararlıdır.Rğer Tolstoy ve Dostoyevski acılı bir hayat yaşamasaydı ölümsüz romanlarını yazamazdı.
"Büyük de olsa belayı Allah bazen nimet kılar,
Bazı kimseleri de nimetlerle sınava tabi kılar. "
Salihlerden biri,hapse düştüğü zaman kur'an'ın tamamını ezberlediğini ve kırk cilt kitap okuduğunu söylemiştir.
Hadisçiler,yüz binlerce hadisi fakir ve garip oldukları için toplamışlardır.
Çoluk çocuk ve servet de bazen insanın mutsuz olmasına sebep olabilir.
Bizler daima doğru yolda,Rabbine karşı itaatkar ve ihlaslı bir kul,şükretme,belalara karşı sabırlı olma gayreti içerisinde olalım.