Lütfen bekleyin..


Filiz AKÜZÜM

Örselenme(Travma) Sonrası Stres Bozukluğu

27 Mart 2018, 17:01

       Travmatik (örseleyici) bir olayla karşılaşma(işkence,cinsel saldırıya uğrama,deprem,araba kazası ,ölüm ,savaş,yangın gibi) travmatik olarak tekrar eden,olayı hatırlatan uyarıcılardan kaçınma,artmış uyarırılmışlık belirtileri ile ortaya çıkan ağır ruhsal bir bozukluktur.
 Bu bozukluk ,bir yaşından sonra her hangi bir yaşta da başlayabilir.Belirtiler, olayla karşılaşmayı takiben  üç gün içerisine kendini hissettirdiği gibi aylar veya yıllar sonrası da  başlayabilir. Yaşanan olaydan sonra en az altı ay geçmeden tanı ölçütleri tam olarak konulamaz.Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB)ortaya çıkmasında yaşanılan olayın türü ve şiddeti  önemli rol oynamaktadır. Cinsel saldırı ya da ağır bir travmayla karşılaşmış bir kişide,
Travmaya eşlik eden duygu,düşünce ve konuşmalardan uzak durma
 Çaresizlik,dehşete düşme veya  aşırı  korku hissetme,
Örseleyici olayla ilişkin,sıkıntı veren anıları  canlandıran,yerlerden,kişilerden,nesnelerden,durumlardan,etkinliklerden uzak durma,
Travmanın(Örselenme) önemli bir bölümünü veya yönünü anımsayamama,
Önemli etkinliklere karşı duyulan ilgide belirgin azalma,
İnsanlara karşı yabancılaşma veya insanlardan uzaklaşma,kopma duyguları hissetme,
Olumlu duyguları(sevgi,mutluluk vb.) yaşayamama ,
Geleceğe dair  yaşama umudunu,sevincini  yitirme,
İnsanlara ve nesnelere karşı sözlü veya tepkisel davranışlar sergileme,öfke  patlamaları yaşama,
Kendine zarar  verici davranışlarda bulunma,
uyku problemi yaşama,
Her an tetikte olma,
Odaklanma  güçlüğü yaşama,
Abartılı irkilme tepkisi gösterme,
Kendisi ,başkaları ya da yaşamla ilgili sürekli olumsuz  tutumlar sergileme , yanlış inanç ve beklentiler içerisinde olma,
Travma sonrası sürekli kendisini ve başkalarını suçlama düşüncesi (örn.’’ Babamın veya amcamın beni  cinsel olarak sömürmesinin  tek suçlusu benim.’’)
Travmatik olayı çağrıştıran iç ve dış uyaranlarla karşılaşınca yoğun bir stres,sıkıntı  yaşama ve fizyolojik tepki (baş dönmesi,kalp çarpıntısı gibi) gösterme gibi belirtiler görülür.
Tedavisi;Travma sonrası stres bozukluğu ilaç tedavisi ve psikoterapi (destekleyici yapılandırılmış)yöntemiyle tedavi edilebilir.Psikolojik tedaviler arasında  en çok kullanılan ve önerilen yöntem, maruz bırakma yöntemidir.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=