Lütfen bekleyin..


Psk. Şehmus EKE

Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız ?

12 Temmuz 2020, 14:32

‘Depresyon’ kelimesi belki de en çok kullandığımız psikolojik kelimelerden bir tanesidir. Herkes ya kendisi ya da çevresindeki birinden ‘depresyondayım’ isyanını mutlaka duymuştur. Depresyon üzerine şarkılar ve şiirler bile yazılmıştır. Peki gerçekten söyleyen kişi depresyonda mıdır? Ya da sadece kendini bir an mutsuz ve stresli hissettiği için mi böyle söylemiştir?
Depresyonun birçok türü vardır. Ben size bugün ‘Klinik(majör) Depresyon’ un belirtilerinden bahsedeceğim. Aşağıda 9 tane belirti sıralayacağım ve sizin de ‘evet bu bende var, ben de böyle hissediyorum’ dediklerinizin yanına bir işaret koymanızı istiyorum.
1. Günün büyük bir bölümünde depresif ve üzüntülü duygu durumu(Çocuk ve ergenlerde depresif ve üzgün değil de daha çok sinirli ve huysuz duygu durumu olarak ortaya çıkabilir)
2. Daha önceden yapmaktan zevk aldığınız hobiler, sporlar veya etkinliklerden önemli ölçüde daha az zevk alma veya katılmama
3. Diyet yapmadığı halde kilo kaybı veya kilo artışı( ağırlığın yüzde 5’inden fazla değişiklik)
4. Neredeyse her gün uykusuzluk, uyuyamama, uyumakta zorlanma veya fazla uyuma(hipersomnia)
5. Hareketlerin ve düşüncelerinin yavaşlaması (sessiz konuşma , yavaş konuşma)
6. Yorgunluk ve bitkinlik. Neredeyse her gün enerji kaybı. (örneğin giyinme ve yıkanma gibi günlük olaylarda bile üşengeçlik, daha yavaş yapma veya daha uzun sürme durumu)
7. Neredeyse her gün değersizlik hissi ve kendini suçlama durumları (örneğin geçmişte yaşanan başarısız olduğu olaylara tekrardan dönüp tekrardan kendini suçlama ,üzülme)
8. Nerdeyse her gün odaklanamama ,karar verememe ve düşünememe(örneğin kolayca dikkati dağılmış gibi gözükme ,kendi hafızasının kötü olduğundan şikayet etme)
9. Tekrarlayan ölüm düşünceleri ,ölüm korkusu , planlı veya plansız olarak intihar etme düşünceleri
Eğer bu belirtilerden 5 tane veya daha fazlasına işaret koyduysanız ve bu işaret koyduklarınızı iki hafta veya daha fazla süredir yaşıyorsanız muhtemelen klinik depresyondasınızdır. Mutlaka bir psikoloğa danışmanızı öneririm.
 
Psk. Şehmus EKE

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=