Lütfen bekleyin..



Su kaynaklarının kirlenmemesi için gereken tedbirler alınmalı

19 Nisan 2020, 14:52 - Okunma: 698

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa,su kaynaklarının kirlenmemesi ve korunması için yetkililere çağrıda bulundu. Başkan Argunağa açıklamasında "Batman Şelmo Petrol Sahasında yaşanan ham petrol kirliliğinden haberdar olur olmaz hemen girişimlerde bulunduk. Edindiğimiz bilgilere göre TP tarafından değil, özel bir Firması’nın işlettiği Kozluk Şelmo Petrol Sahasında

bulunan bir petrol kuyusunda henüz tespit edilemeyen bir nedenle boru hattı patladı ve ham petrol derelere aktı. Olayı haber alan Jandarmanın hemen harekete geçerek gerekli raporlamaları yaptığı bilgisine ulaştık.
Şelmo petrol sahası yıllarca derneğimizin gündemindeydi. Geçmiş yıllarda atıklar ve ham petrol sık sık baraja aktığından kent içme suyunda fenol tespit edilmişti. Alınan tedbirlerin takipçisi olmuştuk. Yaşanan petrol kirliliğini görüntüleyip Batman kamuoyunun bilgisine sunduğumuz ve bu konuda oldukça fazla görsel belgelerimiz ve basın açıklamalarımızın olduğu Batman kamuoyunun malumudur. Batman şehir içme suyu Batman çayının yüzey sularının sızmasıyla yerin en az 33 metre derinliğinden temin edilmektedir. Şelmo petrol sahasındaki kirlilikten kaynaklı olarak 2009 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bir süre şehir şebeke suyunun içilmemesi ve yemeklerde dahi tüketilmemesi için yapılan uyarıyı hatırlatmayı görev biliyoruz. Bütün petrol sahalarında daha etkin şekilde tedbirler alınmıştı. Özellikle Şelmo sahasında alınan tedbirlerle içme suyumuzdaki fenol değerleri düşmüştü. Belirttiğimiz nedenlerden dolayı Şelmo petrol sahasındaki kirliliğe seyirci kalmamız mümkün değildir.
Uzun süre sonra yaşanan bu talihsiz gelişmenin de takipçisiyiz. Ham petrolün Batman Barajı'na ulaşmadan engellenmiş olmasını diliyoruz. Olası boru hatları kazaları ve delinmeleri için dere yataklarında gerekli çökertme havuzları ve bentlerin oluşturulması gerekmektedir. İvedilikle kirlenen alanların mevzuat çerçevesinde temizlenmesi, köylülerimizin varsa zararlarının tazmin edilmesi, su kaynaklarının güvenceye alınması ve Batman Barajı ile çevreye/doğaya verilen zararların bilimsel verilerle tespiti, yasalara göre şartlar oluşmuşsa gerekli yaptırımlar için ilgilileri göreve çağırıyoruz. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak sorunun takipçisi olacağız. 18 Nisan 2020 (

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=