Lütfen bekleyin..



Coronavirus Nedir?

04 Şubat 2020, 12:30 - Okunma: 1618

Batman Medical Park Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan DEVECİ ''Corona Virüsü'' ile ilgili bilgiler verdi.2019 Yeni Coronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Wuhan Eyaleti’nde tespit edilen, solunum yolu hastalığı salgını nedeni olarak tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir.

 Bununla birlikte, kişiden kişiye bulaşma ihtimali de araştırılmaktadır. Ancak virüsün yayılımıyla ilgili bir çok durum henüz netlik kazanmamıştır.
HASTALARDAKİ BELİRTİLER
2019-nCoV’un sebep olduğu hastalık ile ilgili klinik tablo hala net değildir. Hastalık belirtisiz veya hafif belirtilerle seyredebildiği gibi ciddi solunum yolu belirtilerine yol açarak özellikle kronik akciğer hastalığı, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği olan ve ileri yaştaki kişilerde ciddi seyredebilmektedir. Hastalarda ateş, öksürük, kas ağrısı, balgam, solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülmektedir. 2019-nCoV için araştırılması gereken hastalar; Son 14 gün içinde, Çin'e seyahat öyküsü ve ateşi olan kişilerdir. 2019-nCoV tanısı doğrulanmış bir hastaya korunma önlemleri alınmadan 1 metreden yakın mesafede temas etmiş olan, aynı kapalı ortamda uzun süre kalan ve birlikte yolculuk eden kişiler riskli temas grubundadır.
HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR
Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu önleyecek bir aşı yoktur. Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Solunum virüslerinin yayılmasını önlemek için uygulanacak genel önlemler şu şekildedir: Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalıdır. El hijyenine dikkat edilmeli (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa gözle görülür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalı) Gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunulmamalıdır, Solunum yolu semptomu olan hastalarla korunmasız yakın temastan kaçınılmalıdır. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa dirseğin ön yüzüyle ağız ve burun kapatılmalı, Sık kullanılan nesneler ve yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalı.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Bugün için Coronaviruslara etkili olduğu gösterilmiş ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir.  Ülkemizde son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. 

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Kolajen, vücutta bulunan temel bir proteindir ve cilt, eklemler, kemikler, ..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Evde Sağlık Birimi'ne yakınları tar..
Batman Belediyesi, çocukların gelişimlerine pozitif etki sağlamak amacıyla ..
Ak Parti Milletvekili adayı Fırat Tunç, Kozluk lokali ziyaretinde partilile..
Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet NAS şeker ve tansiyon ha..
Batman Eğitim Araştırma Hastanesine atanan yenidoğan uzmanı hasta kabulüne ..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=