Günlük koşturmaca, yorucu iş saatleri, yüksek teknoloji kullanımı ve hareketsizlik derken bel fıtığı sorunu çok yaygın biçimde görülmeye başlandı. Ancak herkeste ortaya çıkabilecek bel fıtığını hayatınızda yapacağınız birkaç basit değişiklikle önlemeniz mümkün. Beyin, Sinir, Omurilik ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Onur Yaman, bel fıtığının nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Omurlar arasında yer alan diskin önemli görevleri bulunur. Disk, belde maruz kalınan yükleri karşılayarak vücudun üst kısmını dik tutar, belin her yöne hareket etmesini sağlar. Diskin içi daha sulu dışı ise daha sert bir yapıdan oluşur. Yaşın ilerlemesiyle beraber içte yer alan nucleus pulposus su yapısını kaybederek esnek olması gereken disk mesafe yüksekliği azalır. Disk mesafesi maruz kaldığı yükleri taşıyamaz ve diskin dış kısmında ortaya çıkan yırtıkla beraber dışarıya çıkmaya başlar. Ağır yük kaldırmak, kontrolsüz yapılan bir hareket, trafik kazaları yada yüksekten düşme durumlarında maruz kalınan ani kuvvetler disk yırtılmasına neden olur.
Bel fıtığı genelde orta yaş grubu kişilerin rahatsızlığı olmasına rağmen her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Aile hikayesinde bel fıtığı olanlarda görülme riskinin daha yüksek olduğu rahatsızlığın risk faktörleri şöyle:
Omurga esnekliğini sağlayan diskler, fazla kiloların baskısı nedeniyle deforme olarak bel fıtığına neden olur. Fazla kilolarınızı vererek bel fıtığı riskini en aza indirebilirsiniz.
Boyun, sırt, bel ve karın kasları vücudun yükünü taşıyan omurganın en önemli yardımcılarıdır. Egzersizden uzak hareketsiz yaşam, yardımcı kasları zayıflatarak tüm yükün omurgaya kalmasına neden olur. Omurgaya yüklenen aşırı yük ise disklerde fıtıklaşmalara yol açar.
Ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve ağır yük kaldırmak zorunda kalan kişilerin bel bölgesine gelen aşırı yük fıtıklaşmaya neden olur. Bu nedenle ağır fiziksel aktivite gerektiren işler mutlaka beli korunarak yapılmalı.
Sigara kullanımından disk dejenerasyonunu artırmaması için uzak durulmalı.
Yırtılan diskin dışarı sinir köküne bası yaparak bel ve bacak ağrılarına neden olur.Hareket ederken ve otururken artan bel ağrıları genellikle istirahat edildiğinde azalır. Hastalar tarafından keskin ve elektrik çarpması şeklinde tarif edilen bacak ağrıları ise etkilenen sinir köküne göre bacağın değişik seviyelerinde görülebilir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte hastaların bacaklarında uyuşma ve karıncalanma, bacakta kuvvetsizlik ya da fonksiyon kaybı ortaya çıkar. Ayrıca omuriliğin son kısmının bası altında kalması idrar tutamama sorunu da yaratır.
Bel fıtığı teşhisi konulan hastalara istirahat ve ağrı kesici ilaç kullanımına rağmen şikayetlerinin geçmemesi durumunda fizik tedavi uygulanır. Yapılan tedavilere rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa hastanın ileri görüntüleme yöntemi ile tetkik edilmesi gerekir. Hastanın şikayet, muayene ve görüntüleme yöntemleri örtüşüyorsa hastaya cerrahi önerilir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilerek hastanın yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi sağlanır.
Kaynak: Zetta.Mobi