Lütfen bekleyin..



Beyin ve sinir cerrahisinin ilgi alanları nelerdir?

06 Aralık 2019, 13:42 - Okunma: 1322

Özel Batman Dünya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Doktoru Op. Dr. Mesut Kasımoğlu, Beyin ve sinir cerrahisinin ilgi alanlarını anlattı. Beyin ve sinir cerrahisinin çok geniş ilgi alanı vardır. Kabaca merkezi sinir sistemi hastalıkları ve periferik sinir sistemi hastalıkları olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Merkezi sinir sistemi hastalıkları kendi içinde beyin, beyincik, omurilik ve omurilikten köken alan

ana sinir köklerinin hastalıklarını kapsarken; periferik sinir sistemi hastalıkları bu merkezi sinir sisteminin vücudumuzun uç noktalarına olan sinir uzantılarına ait hastalıklardır.
Biraz daha anlaşılır şekilde sınıflayacak olursak kafa travmaları, beyinin damarsal hastalıkları, beyin tümörleri, beyin kanamaları, omurga cerrahisi, doğumsal anomaliler, periferik sinir cerrahisi ve tüm bu sistemlerin enfektif hastalıkları şeklinde sınıflandırılabilir.
EN SIK KARŞILAŞTIĞINIZ HASTALIKLAR NELERDİR?
Poliklinik düzeyinde en çok karşılaştığımız hastalık grubu spinal hastalıklar dediğimiz omurga ve omurilik hastalıklarıdır. Bunlar içerisinde de en sık karşılaştığımız hastalıklar bel fıtığı, boyun fıtığı, omurga kanal darlığı, omur kayması ve dejeneratif omurga hastalıklarıdır. Yine beyin ve omurilik tümörleri poliklinik düzeyinde sıklıkla karşılaştığımız hastalık gruplarıdır. Bunun dışında acil servis üzerinden kafa travmalarına ve omurga travmalarına ait farklı beyin kanaması çeşitleri, kafa tası kırıkları, omurgayı oluşturan vertebra kemiklerinin kırıkları ve çıkıkları ile sık karşılaşmaktayız. Yine yenidoğan ünitelerinde hidrosefali, meningomyelosel, dermal sinüs gibi doğuştan gelişim anomalileri sebebi ile oluşan hastalık grupları ile sık karşılaşmaktayız.
TEŞHİS VE TEDAVİYİ NASIL YÖNLENDİRMEKTESİNİZ?
Öncelikle hastanın şikayetleri çok iyi dinlenmelidir. Mevcut şikayetleri doğru sorular sorularak irdelenmeli ve detaylandırılmalıdır. Sonrasında iyi bir fizik muayene yapılmalı ve aklımızda oluşan, hastamızda görülebilecek hastalıklarının ayırıcı tanısını yapabilmek adına çeşitli tetkikler kullanmaktayız. Bunların başında manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), röntgen grafileri gibi görüntüleme teknikleri bulunmaktadır. Tedavi aşamasında ise hastanın şikayetleri, fizik muayene bulguları ve görüntüleme tetkikleri bir bütün olarak değerlendirilerek doğru tanı sonrasında ilaç tedavisi, egzersiz, günlük yaşam aktiviteleri ve cerrahi tedavi seçeneklerinden hastamız için en uygununu seçerek uygulamaktayız. 
TEKNOLOJİ GÜNÜMÜZDE SÜREKLİ OLARAK KENDİSİNİ YENİLEYEREK İLERLEME GÖSTERMEKTEDİR. BUNUN TIP ALANINA DA YANSIMALARI OLMAKTADIR. TEKNOLOJİ BEYİN CERRAHİSİNİN NERESİNDE?
Teknoloji tıbbi bilimlerin günümüzde olmazsa olmazıdır. Tıbbi ilerlemelerin temelinde bulunmaktadır. Gerek tanı aşamasında olsun gerek tedavi aşamasında olsun gerekse araştırma aşamasında olsun vazgeçilmez durumdadır. Beyin ve sinir cerrahisi için de tanı aşamasında kullanılan manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, elektromiyogram, dansitometri vb. ileri teknolojik alt yapıya sahip cihazlar kullanılmaktadır. Tedavi aşamasında ise ameliyatlarda tüm dünyaca yaygın olarak kullanılan mikroskop, nöromonitör, nöronavigasyon, beyin ve sinir sitümilatörleri gibi çok ciddi teknolojik alt yapıya sahip olan araç ve gereçler yer almaktadır. Hastanemizde de beyin ve sinir cerrahisi olarak tanı ve tedavi için gerekli tüm teknolojik donanım mevcut olup hastalarımıza sunduğumuz sağlık hizmetinin her aşamasında hastalarımızın bu teknolojiden faydalanmaları sağlanmaktadır.
HASTALAR NE ZAMAN BEYİN CERRAHİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURMALI?
Maalesef hastalarımız genellikle şikayetleri son aşamaya gelinceye kadar beyin cerrahi polikliniğine gelmeyi ertelemekte. Bunun farklı sebepleri var. Çevrelerinde gördükleri yıllar önce çeşitli hastalıklar sebebi ile ameliyat olan ve çok fayda görmeyen hastalar insanların korkmasına ve bu konuda çekingen davranmasına neden oluyor. Fakat az öncede belirttiğim gibi teknolojik gelişmeler sonrasında tam donanımlı merkezlerde yapmış olduğumuz ameliyatlarda çok yüz güldürücü sonuçlar almaktayız ve hasta memnuniyeti çok üst düzeyde olmaktadır. Hastalarımızın poliklinik başvurularını geciktirmesi hastalığın ilerlemesine sebebiyet vererek hastaların ve bizim işimizi çoğu zaman olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Günlük yaşantımızda birçoğumuzun hissettiği baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, denge kaybı, bel-boyun ağrısı, kol ve bacak ağrıları, uyuşma, karıncalanma, gibi semptomların altında ciddi hastalıklar olabilmektedir. O yüzden bu şekilde rahatsızlıkları olan herkesin en kısa zamanda muhakkak bir uzman muayene ve görüşüne başvurmasını şiddetle öneriyoruz. Erken tanı çok önemlidir. Hayat kurtarır.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Kolajen, vücutta bulunan temel bir proteindir ve cilt, eklemler, kemikler, ..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Evde Sağlık Birimi'ne yakınları tar..
Batman Belediyesi, çocukların gelişimlerine pozitif etki sağlamak amacıyla ..
Ak Parti Milletvekili adayı Fırat Tunç, Kozluk lokali ziyaretinde partilile..
Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet NAS şeker ve tansiyon ha..
Batman Eğitim Araştırma Hastanesine atanan yenidoğan uzmanı hasta kabulüne ..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=