Batman genelinde açık iş oranı %1,4 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş sayısına sahip sektörler 227 kişi ile İmalat ve 123 kişi ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), Dokuma Konfeksiyon Makineci ve Temizlik Görevlisidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe, Takım Çalışması ile Sorun Çözme ve İnisiyatif Alabilmedir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR aracılığı ile aramaktadır.
Batmanda araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %21,1’inde 776 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Makineci (Dikiş), Dokuma Konfeksiyon Makineci, seramik İmal İşçisi, Remayöz Makinesi Operatörü/Remayözcü (Düz Örme Hazır Giyim), Kalite Kontrolcü, Şoför (Yolcu Tasıma), Servis Şoförü (Okul), Servis Rehberi (Okul), Pazarlamacı ve Aşçı meslekleridir.
Batman genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 2 bin 907 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 10,4 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İmalat ve Gayrimenkul faaliyetleri sektörleridir. Makineci (Dikiş), Dokuma Konfeksiyon Makineci, Trikotajcı/Endüstriyel Örmeci mesleklerinde istihdam artışı beklenirken; Ahşap Kalıpçı, Soğuk Demirci, Beden İşçisi (İnşaat) mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.