El bileği kırıkları genellikle el bileği kemiğinde kırılma ya da ciddi çatlamalar sonucunda gerçekleşir. Paten ya da snowboard gibi sporlarla ilgileniyorsanız ya da kemiklerinizde osteoporoz gibi durumlar varsa kırılma riskiniz daha yüksektir.
kırık bir bileği mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek çok önemlidir. Aksi takdirde kemikler düzgün bir şekilde kaynamayabilir ve iyileşme süreci sekteye uğratabilir. Bu durum sonucunda gömlek düğmesi iliklemek veya yazı yazmak gibi günlük aktivitelerde bile sorun yaşamanıza neden olabilir.
El Bileği Kırığı Belirtileri
Elinizi veya bileğinizi tutarken ya da sıkarken şiddetlenen ağrı söz konusuysa,
El bileğinizde hassasiyet varsa,
Morarma gözleniyorsa,
Bariz bir şekil bozukluğu varsa acilen doktora görünmeniz gerekir.
Doktora Ne Zaman gidilir?
Kırık bir bileğiniz olduğunu düşünüyorsanız, özellikle parmaklarınızı hareket ettirirken uyuşma, şişme gibi sorunlar yaşıyorsanız hemen doktora başvurmanız önerilir. Teşhis ve tedavide gecikme sağlıksız iyileşmeye, hareket kabiliyetinin azalmasına ve tutuş direncinin kaybına neden olabilir. Bu durumda en iyi ortopedi hastanesi seçeneklerinden birine gitmeniz gerekebilir.
Nedenleri
Kırık bir bilek neden olabilir:
- Düşme El üzerine düşme kırık bir el bileğinin en yaygın nedenlerinden biridir.
- Spor yaralanmaları Bir çok bilek kırığı, temaslı sporlar veya spor sırasında,( paten veya snowboard gibi ) elinizin üzerine düşebileceğiniz durumlar sırasında meydana gelir.
- Motorlu taşıt kazaları Motorlu taşıt kazaları, bilek kemiklerinin bazen birçok parçaya bölünmesine ve sıklıkla cerrahi onarım gerektirmesine neden olabilir.
Kontak sporları ve düşme riskinizi artıran aktiviteler bileğinizdeki kemik kırılma riskinizi artırabilir. Örnekler şunları içerir:
- Futbol veya futbol, özellikle suni çim
- Ragbi
- Ata binme
- Hokey
- Kayak yapma
- Snowboard
- Tekerlekli paten
- Trambolin üzerinde atlama
Önlemler
Kırık bir bileğe neden olan öngörülemeyen olayları önlemek mümkün değildir. Ancak bu ipuçları bir miktar koruma sağlayabilir.
Güçlü kemiklere sahip olmak için:
- Yeterli kalsiyum ve D vitamini ile besleyici diyet yemekleriyle beslenmeye özen gösterin
- Hızlı yürüyüş gibi birçok ağırlık egzersizi yapın
- Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın
Aşağıdakiler gibi yüksek riskli aktiviteler için bilek koruyucuları kullanın:
- Tekerlekli paten
- Snowboard
- Ragbi
- Futbol