Konferansa, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Abdulkadir Demir, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Uğur Karabat, Yeşilay Batman Şube Başkanı Şehmus Yılmaz, Üniversitemiz personeli, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Karabat: Teknoloji Çağımızın Vebası
Saygı duruşu ve istiklal marşını ardından açılış konuşması yapan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Uğur Karabat, ‘’Birçoğumuzun bildiği gibi teknoloji çağımızın vebası, yani saatlerimizin çoğunu sosyal medyada geçiriyoruz. Bu geçirdiğimiz saatlerin çoğunu da oturarak yapıyoruz ve bu oturarak yaptığımız şeylerin hepsi kilo olarak geri geliyor ve bu kilolarda diyabet, astım gibi kronik hastalıklara sebep oluyor ve şuanda sağlık konularda harcanan paraların yüzde 50’si bu hastalıklara harcanıyor. Şunu burada düşünmek lazım, bizi daha çok içine kapanık sosyal ilişkilerimizi azaltacak şekilde çalışmalar yapıyoruz. Yani bir ortamda oturduğumuzda bir süre hal hatır sorarız ondan sonra kelimelerin tükendiğini görmeye başlarız, sonra derin bir sessizlik başlar. 5-10 dakika sonrada herkesin yavaş yavaş telefonu eline aldığını görürüz ve bir süre sonra derin bir sessizlik olur. Maalesef kimse kimseyi rahatsız etmez, kimse kimseye dokunmaz. Herkes kendisini rahat hissettiği, mutlu olduğu sanal ortama geçmiştir. Bir süre sonra sadece bir uyanış olur, Selamlaşılır ve evlere gidilir bunu evin içinde de yapıyoruz. Annemiz ve babamızla oturup muhabbet etmektense anne ve babalarımızda dahil telefonlar ellerinde veya televizyonda güncel dizileri takip edip zaman geçiririz. O yüzden bu eğitim sonrası şunu yapmamız gerekir eve gittiğimizde anne ve babalarımızı uyarmamız lazım.
Anne ve babalarımız ellerine telefonu aldıklarında bir süre belirlememiz lazım bir farkındalık yapmamız lazım bu farkındalığı da yapacak olanlar sizlersiniz’’ dedi.
Uzm. Dr. Bulut Çelik: Planlamamızdan daha fazla vakit harcamak teknolojik bağımlısı olduğumuzu gösterebilir.
‘’Yetişkinlerde Teknoloji Bağımlılığı’’ konulum sunumu yapan Uzman Dr. Sercen Bulut Çelik, “Teknoloji bağımlılığı teknolojiyi kullandığında ve onula ilişkide kişinin iradesini kaybetmesidir. Yani farkında olmadan elinde olan materyale bağımlı olmasıdır. Kendini denetleyememesi, onsuz bir yaşam sürememeye başlaması halidir.
Bağımlılığın belirtileri teknolojiden uzak olunca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. İşte bağımlılığın bizde eylemsel olarak ifade edildiği tepki şartları bunlardır, Yoksunluk belirtileri ortaya çıkarıyor eğer bağımlı bir birey ise ruhsal, sosyal, bedensel sorun oluşturmasına rağmen uykusuz kalmışız, gerginizdir, ancak bu teknolojik alet kullanımlarına devam ediyoruz.
Planlamamızdan daha fazla vakit harcamak teknolojik bağımlısı olduğumuzu gösterebilir. Eğer bunların kullanılması bize bedenen, zihnen ve manevi açıdan zarar vereceğini bilirsek muhtemelen ondan uzak duracağız. Bağımlılığın sonuçlarını bilememek veya önemsememek bu şekilde bağımlılık gittikçe kısır bir döngüye ulaşabilir.
Teknolojiyi kullanmanın yolları var bir aşamada kılanım olarak görürüz sonraki aşama kötüye kulanım en sondada bağımlılık ortaya çıkar’’ dedi.
Psikolog Yasir Atalay: Madde Kullanımı Hem Bireysel Hem de Toplumsal Bir Sorundur
‘’Madde Bağımlılığı’’ konulu sunumu yapan Psikolog Yasir Atalay, ‘’Gençlik döneminde edindiğimiz alışkanlıklar ve yaşayacağımız değişimler gerçekten hayatımızın geriye kalan büyük bir kısmını etkilemeye başlıyor.
Madde kullanımı ve buna bağlı gelişen madde kulanım bozukluğu hem bireysel hem de toplumsal bir sorundur. Bu soruna karşı samimi bir şekilde mücadele etmek lazım bu eğitimin amacı da budur, bizde bunun için sürekli böyle eğitimler veriyoruz.‘’ dedi.