Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, Dürüst kazancın, dürüst ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Diye sözlerine devam eden KAPLAN;
- Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar.
- Belli bir süre, bir meslekte kalarak olgunlaştırılan çırak-kalfa-ustalık döneminde öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.
- İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde, dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, sevgili, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik sistemini günümüzde de uygulamayı başarabilmemiz halinde yaşadığımız birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağını kaydetti,
Bu anlamda Başta Esnaf ve Sanatkarlarımız olmak üzere tüm Kurum ve Kuruluşlarımızın her zamankinden daha fazla yardımlaşma ve dayanışmayı amaçlayan ön yargılardan uzak, empati yapabilir anlayışa sahip olmayı dileyerek Ahilik haftasını kutlarım.