Lütfen bekleyin..



Menopoz Nedir? Kimlerde Görülür?

24 Temmuz 2018, 10:16 - Okunma: 1557

Özel Medikal Park Batman hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Türkan KAYA ŞAKAR menepoz hastalığı ve tedavisiyle ilgili açıklama yaptı. Dr. Şakan açıklamasında "Genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise kesilmesiyle biten bir dönemdir. Menopoz son adet kanaması demektir.

Kadınla yaklaşık hayatının üçte birini bu dönemde geçirmektedir; fakat artık insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu geçirilen dönem de artmaktadır. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilmektedir. 40 yaşından önce menopoz gerçekleşirse buna erken menopoz denir.

 

Menopoz, olması gereken belirtilerin dışında, başka bir rahatsızlık olmadan yaşanabilir. Fakat bu şekilde bu dönemi geçiren kadınların sayısı kadınların ancak dörtte biri kadardır. Bu dönemde meydana gelen bazı değişiklikler kadının hayatını kötü etkileyebilir ve birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürdürmesini engeller.

Yumurtalıklardaki hormon üretiminin azalması sonucu adet kanamalarında düzensizlik ortaya çıkar. Bu hormon üretiminin azalmasıyla vücuttaki ısıyla ilgili alanlar etkilenir ve terleme, ateş basması gibi durumlar ortaya çıkar. Bu konuya artık eskisi gibi bakılmamaktadır. Günümüzde menopoz bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bugün kadın yumurtalık hormonları laboratuvar koşullarında üretilmektedir. Menopozda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar önlenmektedir.

 

MENOPOZUN SEBEPLERİ

Menopozun sebepleri kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasıdır. 40’lı yaşlardan sonra yumurtalıklarda bu hormonların üretimi iyice azalmaktadır. Bu da menopoza neden olmaktadır.

 

MENOPOZ TANISI

Menopoz bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Vücuttaki değişiklikler başlar ve yıllar sonra kadın menopoza girer. Yani bu geçiş dönemi 20 yıl kadar sürmektedir. İlk başlarda yumurtlama azalır ve yukarıda klasik belirtiler içinde saydığımız, gece terlemesi, adet düzensizlikleri, ateş basması, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yakınmalar bir süre sonra artar ve adet kesilir. Bu dönem 5-6 aydan fazla sürerse doktora başvurulmalı ve hormon testleri yaptırılmalıdır. Böylece östrojen ve FSH hormonlarına bakılır. Bunların vücuttaki seviyelerine bakılarak tanı konabilir. Ayrıca adet kanaması 1 yıldır gerçekleşmiyorsa menopoz tanısı konur. Her adet düzensizliği veya kanama olmaması menopoz değildir. Altta yatan başka nedenler olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

MENOPOZ SORUNLARIYLA BAŞA ÇIKMADA 11 ÖNERİ

 

1. Menopozu doğal bir süreç olarak kabul edin.

2. Yaşadığınız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarla ilgili konuşmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin. Menopoz sürecini ve hislerinizi eşinizle, çocuklarınızla paylaşın. Süreci daha rahat geçirmeniz için anlayış göstereceklerdir.

3. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışarak süreç hakkında bilgi alın, aklınıza takılan soruları danışın.

4. Sağlıklı kaynaklardan bilgi edinin. Kadın doğum uzmanınız, eczacınız, aile hekiminiz en yeni ve sağlıklı bilgileri sizinle paylaşacak olan uzmanlardır.

5. Kemik sağlığınızı korumak, ideal kilonuzda kalmak ve zinde olmak için spor yapın. Her gün tempolu 30 dakika yürüyüş kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

6. Sağlıklı beslenin. Metabolizmanız menopoz dönemiyle beraber yavaşlamaya başlar. Bu nedenle aynı şekilde beslenseniz bile daha hızlı kilo alabilirsiniz. Formunuzu ve sağlığınızı korumak için karbonhidrattan zengin unlu gıdalar, pilav, makarna gibi besinleri azaltıp bunların yerine daha çok sebze, meyve tüketmeye çalışın. Menopoz süreciyle artan kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmak için daha fazla peynir, yoğurt ve süt tüketin.

7. Rahatlama teknikleri, nefes egzersizleriyle bu dönemde artan kaygı, öfke, asabiyet, ani duygusal dalgalanmaları azaltabilirsiniz.

8. Hobi edinin. Daha önce yaptığınız hobilerinizle ya da yeni uğraşlar edinerek zihninizi kaygılardan uzaklaştırabilirsiniz.

9. Zaman zaman hepimiz unutkanlık yaşayabiliriz. Ancak menopoz döneminde bu durum daha sık başınıza gelebilir. Kitap okuyarak, yeni hobiler, uğraşlar edinerek beyin jimnastiği yapmanız   nemlidir. Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak da konsantrasyonunuzun ve hafızanızın güçlenmesine yardım edebilir.

10. Bu dönemde cinsel istekte azalma, vajinal kuruluk gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu konuda eczacınıza, doktorunuza danışarak bu tip sıkıntılarınızı azaltmanıza yardımcı olacak destek  tedavilerden faydalanabilirsiniz.

11. Lady Ana'dan destek alabilirsiniz.

 

 

 

     

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Kolajen, vücutta bulunan temel bir proteindir ve cilt, eklemler, kemikler, ..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Evde Sağlık Birimi'ne yakınları tar..
Batman Belediyesi, çocukların gelişimlerine pozitif etki sağlamak amacıyla ..
Ak Parti Milletvekili adayı Fırat Tunç, Kozluk lokali ziyaretinde partilile..
Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet NAS şeker ve tansiyon ha..
Batman Eğitim Araştırma Hastanesine atanan yenidoğan uzmanı hasta kabulüne ..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=