Ataklar dışında hastanın muayene bulguları , akciğer filmi ve kan tahlilleri normal olabilir. Astım genetik bir hastalık olmakla beraber mesleki maruziyete bağlıda gelişebilir.(özellikle fırıncılar, kuaförler, oto boyacıları, tekstil çalışanları vb ).
Genelde beraberinde halk arasında saman nezlesi olarakta bilinen allerjik rinitte eşlik eder. Tanısı için solunum fonksiyon testi, akciğer grafisi ve gereğinde allerji testi yapılmalıdır. Astımın tedavisinde kullanılan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Astım hastası ataklar dışında normal egzersizlerini yapmalı hareketsiz bir yaşam tarzını tercih etmemelidir.
Astımda kontrol sağlanabilmesi için, hasta sigara kullanmamalı ve doktorunun önerdiği ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak bile tek başına birçok ilaç tedavisinden bile daha faydalı olacaktır. Evinizde başka odada da olsa sigara içilmesine izin vermeyin.
Astımı olan ebeveynler çocuklarında da bu hastalığın gelişme riskinin olduğunu bilmeli ve çocuk doktorlarıyla da bu bilgiyi paylaşmalıdır.
Hazır gıdalar tüketmek, tozlu dumanlı ortamlarda bulunmak, küf, nem, rutubet astımın alevlenmesine yol açabilir.
Diğer birçok hastalık gibi allerjik hastalıklar da ancak hasta doktor işbirliği ile düzelebilecek hastalıklardır. Tedavi uzun sürse de bu hastalıkların önemli bir kısmı günümüz ilaçları ile tedavi edilebilmektedir.
Astım ancak düzenli olarak tedavi edildiği zaman düzelebilen ve tekrarlama özelliği olan bir hastalıktır. Bu nedenle iyi bile olsanız ilaçlarınızı doktorunuza danışmadan bırakmayınız."