Lütfen bekleyin..



‘Sigarayı bırakın… Sağlıklı yaşayın…’

30 Mayıs 2018, 21:24 - Okunma: 712

Batman Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Arpağ'ın ''31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'' nedeniyle basın açıklaması yaptı. Her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli bir gündür.

Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir. Sigara kullanımıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkati çekebilmek için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından etkinlik günü olarak belirlenen ‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’, örgüte üye devletler tarafından 1987 yılından beri kutlanıyor. Gün nedeniyle tüm dünyada sigaranın zararlarına dikkat çekilen etkinlikler düzenleniyor.
SİGARASIZ BİR DÜNYA İÇİN….
Sigara kullanımı, halk sağlığı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorun. Sigara  tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın, ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu bilimsel bir gerçek. Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içiyor. Başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyon, yeni vaka sayısı 11 milyon. 25 milyon insansa kanserle yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda yaklaşık 100 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Türkiye’de 20 milyon kişi sigara içiyor. Türkiye’de sigara satın almak için harcanan para günde 70 milyon TL. 1960-2000 yılları arasında gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı yüzde 23 azalırken, gelişmekte olan ülkelerde her yıl yüzde 4 oranında artıyor. Türkiye sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında üçüncü, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer alıyor.
110 BİN KİŞİ SİGARADA ÖLDÜ
Pasif içicilik sonucu dünyada 1 milyar, Türkiye’de 21 milyon çocuk evde, işyerlerinde, halka açık yerlerde tütün dumanına maruz kalıyor. Küresel Gençlik Tütün Araştırması verileri, 132 ülkede yaşayan 13-15 yaş arası çocukların yüzde 43,9’unun evde, yüzde 55,8’inin de halka açık yerlerde tütün dumanı soluduğunu gösteriyor. Verilere göre, Türkiye’de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişinin öldüğü biliniyor. Görüldüğü gibi sigara içmek hem sağlık için risk oluşturmakta, hem de kişi-aile ve ülke ekonomisine ciddi yük getirmektedir. Bu nedenle sigara içen kişilerin hiç zaman geçirmeden hemen bugün sigarayı bırakması hem kendi sağlıkları, hem de aile ve ülke ekonomisi açısından olumlu sonuçlar sağlayacaktır. 
SİGARAYI BIRAK, KALBİNİ KORU
Sağlık açısından en önemli kazanç, hastalık riskinin azalmasıdır. Sigarayı bırakanlarda bir yıl sonra kalp krizi geçirme olasılığı yarıya inmektedir. Aslında sigarayı bırakanlar, bunun olumlu sonuçlarını hemen dakikalar içinde alabilmektedir. Örneğin sigarayı bırakınca yarım saat içinde kalbin dakikadaki atım sayısı (nabız) ve kan basıncı normal düzeyine iner. Bir kaç gün içinde ağız tadı düzelir ve kişi yediği yemekten daha çok tad almaya başlar, birkaç ay içinde rahat nefes alabilir hale gelir. Sigarayı bıraktıktan sonra 10 yıl geçince kanser ve diğer hastalıkların meydana gelme riski sigara içmeyen kişilerle benzer hale gelir. Sigarayı bırakmak için kişinin kararı önemlidir.  Bir kişiye zorla sigarayı bıraktırmak doğru bir yöntem değildir, bu tür bir yaklaşım başarılı da olmaz. Ancak sigara içmenin zararlı sonuçlarını ve sigarayı bırakmanın olumlu yanlarını anlatmak suretiyle kişilerin sigarayı bırakma yönünde karar vermesi kolaylaştırılabilir. Sigarayı bırakmaya karar veren bir kişi bunu nasıl yapacağına da kendisi karar verir. 
SAĞLIK İÇİN SİGARAYI BIRAK…
Herhangi yardım-destek almadan da sigarayı bırakmayı başaran çok kişi vardır. Ancak sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacı olan bir kişi çeşitli kaynaklardan bu yönde yardım ve destek alabilir. Doktorun yardımı ve yönlendirmesi ile sizin için uygun bir bırakma programı yapabilirsiniz. Günümüzde sigara bırakmayı kolaylaştıran ve sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkabilecek (sinirlilik, terleme, sigara içme isteği vb.) sorunların önlenmesine yönelik ilaçlar da vardır. Sigara içenler sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra çoğu kez kolaylıkla bu davranıştan vazgeçebilir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra sigara içmeyen davranışın sürdürülmesi önemlidir. Sigarayı bırakanların bir kısmı bıraktıktan bir süre sonra tekrar sigara içmeye başlayabilir. Bu durumdan kaygı duymamak gerekir, çünkü bir kez sigarayı bırakmayı başarmış olan bir kişi bu başarıyı tekrar gösterebilir. Yılmadan ve ümitsizliğe kapılmadan sigara bırakma uygulaması tekrarlanmalıdır.”

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=