Lütfen bekleyin..



Ramazan'da beslenme nasıl olmalı?

15 Mayıs 2018, 16:55 - Okunma: 904

Batman Medical Park Hastanesi Diyetisyeni A. Ozan Özcan'ın Ramazan ayında ''Ramazan Diyeti'' ile ilgili bilgiler verdi.“Uzun yaz günlerine denk gelmesinden dolayı RAMAZAN’DA beslenme çok daha önemli.

Uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Kan şekeri ve tansiyon düşmeleri olabilir. Vücut ısısında azalmalar, baş ağrısı, depresyon, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, halsizlik gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu nedenle mutlaka SAHURA kalkılmalıdır. 2 ana ögün ve 2 ara ögün yapılmalı… Sahur ve iftar iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

İFTARDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

İftarda fazla miktardaki yemek  yenilmesi boş mideye yüklenilmesine sebep olur.  Çorba veya  kahvaltılık, hurma, domates, peynir gibi hafif yemeklerle başlanılmalı   10-15 dakika ara verdikten sonra ana yemeklere geçilmelidir. Ana yemek olarak az yağlı et  yemekleri veya sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yemekler  uygun pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine; bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

SAHURDA SIKI Bİ KAHVALTI YAPIN!

Uzun yaz günlerinden dolayı mutlaka geç  sahur yapılmalı. Sıkı bir kahvaltı şeklinde olması gerekir sahurun. Protein tokluk sağladığı için yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka tüketilmelidir sahurda. Bol sıvı alınmalı, su içilmelidir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yenilmeli. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yenilmeli. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsim meyvelerinden sahur bittikten sonra bir porsiyon tüketilmelidir.”

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=