Okulun konferans salonunda gerçekleşen “Kitap ve Okuma Kültürü” konulu söyleşi programında öğrencilere hitap eden İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, insanın fıtratı gereği merak ve öğrenme isteğine sahip olduğuna dikkat çekti.
Bu hafta “Kitap ve Okuma Kültürü” üzerine söyleşilerin üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran: “Sevgili gençler, mahlukat içerisinde en meraklı olan canlı insandır. İnsanı tanımlarlarken öğrenen, düşünen, konuşan gibi kavramları kullanıyoruz. İnsanın bütün bu kavramlara sebebiyet veren özelliği öğrenmeye olan merakı, ilmi anlamda tecessüs etme isteği, bilgiyi araştırarak elde etme arzusudur. Bizim de insanın üzerinde durduğumuz ve dile getirmeye çalıştığımız yanı burasıdır. Allah’ın iradeli bir varlık olarak yarattığı insanın öğrenme isteği aslında fıtratının bir gereğidir. İnsanlık tarihine baktığımızda şunu görürüz, ilk insan Hz. Âdem’de ilk oluşan şey öğrenme isteğidir. Bu nedenle Allah, Hz. Âdem’e varlıkların isimlerini öğretiyor. Hz. Adem’den bu yana insanın fıtratında var olan bu istek hiçbir zaman sönmemiş ve bundan sonrada kıyamete kadar insanın yeni şeyleri öğrenme arzusu devam edecektir.
Sevgili gençler, Müslümanlar olarak bizler öğrenme isteğimizi diri tuttuğumuz her dönem dünyaya ilmi ve fikri anlamda yön vermişiz. İslam Medeniyeti bir kitap ve okuma medeniyetidir. Hz. Peygamber Medine’ye hicretten hemen sonra Suffe adı verilen yatılı bir okul kurmuştur. Oradan yetişen alimler dinimizin farklı coğrafyalara yayılmasında ciddi katkılar sunmuşlardır. Daha sonraki dönemlerde de Emevilerden Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar İslam beldeleri ilim merkezleri olmaya devam etmiştir. Fakat biz ne zaman ki kitapla ve okumayla olan ilişkimizi kesmişiz, işte o zaman İslam Medeniyeti ciddi sarsıntılar ve krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Kitaptan uzaklaştıkça medeniyet krizleri yaşamaya başladık. Bugün yaşadığımız sorunda bir medeniyet krizidir. Bu krizi aşabilmek için daha çok okumaya ve kendimizi ilmi anlamda yenilemeye ihtiyacımız var.