Soğuk ortamın tetiklediği hastalıklara bağlı olarak da grib vb hastalıklar nedeniyle geçici bile olsa yatağa bağlı kalma ve tedavinin uzun sürmesi immobilizasyon ( hareketsizlik, fiziksel aktivitelerde azalma ) da metabolizmayı azaltır. Böylece soğuk ortam ve iklimlerde metabolizma hızında yavaşlama, vücutta bazı dengesizliklere neden olmaktadır. Buna bağlı olarak da bazı hastalıklar önem kazanmaktadır. Bunların başında tüm aylar boyunca iklimleri gözardı ederek aynı şartlarda dengeli bir şekilde beslenen bir kimsede dahi kış iklimine bağlı soğuk hava şartlarında metabolizmanın azalmasıyla beraber gıdalarda yıkılmanın gecikmesiyle özellikle vücutta kilo alma riski artıyor. Bunun neticesinde ortaya çıkan Obezite bir çok insanın beden ve ruhi dengesini bozmaktadır. Bu nedenle bir ömür boyunca kiloyu kontrol altında tutabilmek için mevsim ve farklı hava şartlarında beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi çok önem arzetmektedir.
KIŞ MEVSİMİNE GİRMEDEN TAVSİYELER
1. Soğuk hava şartlarına göre giyinerek soğukluğun sebep olduğu hastalıklardan korunma ve buna bağlı fiziksel aktivitelerde azalma ve hastalıkların verdiği olumsuz yaşamdan korunmuş olur.
2. Güne kahvaltı yaparak başlamak, . vücut direncinizi koruyacak ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.
3. Ana öğün atlamayla daha fazla acıkmanıza ve daha fazla yemenize neden olacağından uzun süreli açlık yerine arada hafif atıştırma ( sık aralıklarla az miktarda ) şeklinde beslenmek daha faydalıdır.
4. Yaz mevsimi kadar olmasa da günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
5. Soğuk havalarda genellikle sıcak içecekler yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini içeren sebze-meyveler tüketilmelidir. Ancak c vitamini sıcaktan etkilendiği için sıcak içecekler içinde değil soğuk olarak kullanılmalıdır. Sonbahar ve kış sebze-meyvelerinde özellikle yeterli oranda A ve C vitamini içermektedir. Narenciye (portakal, mandalina, greyfurt), havuç, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.
6. Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için harcadığı enerjiyi düşürür. Bununla beraber azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve karbonhidrat tüketimi de azaltılmalı.
7. Kış aylarında güneşli günler daha az olduğundan D vitamini ihtiyacında artış olur. Bu nedenle kış aylarında süt ve süt ürünlerin tüketilmesi daha çok önem kazanır.