İMAR PLANINA YÖNELİK GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI DÜZENLENDİ
Kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceklerini ifade eden Canalp, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından alınan tedbirleri kamuoyuyla paylaştı. Batman Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından mevzuata uygun olmayan yapılana kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten Vali Canalp “Kaçak yapılaşma, bina güvenliğinin hiç olmadığı yapılardır. İlk etapta olması gereken şey, yıkacak yapılaşmanın olmadığı bir kent modelini ortaya koymaktadır. Bu modelin ilk başlangıncı imar planlarıdır. Batmanda yürütmüş olduğumuz dört etap halindeki imar planlaması gibi. Batman şehir merkezi, 4 bin 600 hektarlık bir alanda kuruludur. Buna 4 bin 230 hektarlık yeni bir imar planı ilave ediyoruz. Şu anda nüfusumuz 460 bin iken, 850 bin nüfusu karşılayabilecek ebatta bir imar planı. Tabiki imarlı ve planlı çalışmalar sadece yeni imar alanlarıyla sınırlı kalmayacak aynı zamanda kentin içindeki eski yapıların yeniden dönüştürülmesi süreçleri de yürütülecek.
Dolayısıyla Batmanın gelecekte planlı bir kent olarak büyümesi ve ihtiyaçların toptan karşılanması sağlanacak. Batmana bir Batman değil, belki iki Batmanı dahi koysanız bu imar planı yeterli olacak. 4 aşamalı imar planının iki aşaması bitti. Etaplardan biri 1,5 ay içerisinde, üçüncü ve son etabımız ise 3,5-4 aylık bir periyot içerisinde tamamlanacak” dedi.
DEPREM TEDBİRLERİNİ PAYLAŞTI
Batman’da deprem tedbirlerini değerlendiren Vali Canalp “Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılacak. Konut alanı, ticari + konut alanı olarak imar planında 3 kat ve üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunlu olacak. İmar planlarında konut, ticaret + konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamayacak. Tüm yapılarda yüzey alanlarından minimum yüzde 1 perde olarak yapılacak. İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C 30 beton kullanılacak.
Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde çatı saçağında yapılan döşemeler hariç tüm konsollar 1,5 metre ile sınırlandırılacak. Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecek. Kirişlerde, saplama kirişe saplama kiriş yapılmayacak. İmar planlarında konut alanı, ticari+konut alanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecek. Kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecek. Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince incelenip imzalanacak. Bodrum katların en az 3 tarafı perde yapılacak. Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek. Mimari projelerde klima yerleri gösterilecek” dedi.