yıl içerisinde ‘su’ temalı etkinlikler düzenleyeceklerini duyurdu. Son kongrede yeniden güven tazeleyerek Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanlığına seçilen Hasan Argunağa, “Dünyamız, ülkemiz, bölgemiz ve kentimizde tehdit altında olan su kaynakları gerçeğinden yola çıkarak 2023 yılını su yılı olarak ilan edip, bu konularda halkımızı bilinçlendirmeyi amaçlamaktayız. Bu yıl sık sık ‘su’ temalı çalışmalar yaparak, bilinçsiz sulamalara, tehdit altında olan su kaynaklarımıza dikkat çekerek, ilgili kamu kurumlarını tedbirler almaya zorlamak, onlara yol göstermek ve halkımızı aydınlatarak bir toplumsal bilinç oluşturmak için kamuoyuna anlamlı mesajlar verecek, inşallah hayırlı nice çalışmalara imza atacağız” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, 1993 yılında 22 Mart’ı ‘Dünya Su Günü’ olarak ilan ettiğini anımsatan Başkan Argunağa, şunları söyledi:
“Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen ‘Dünya Su Günü’ kararı ile, dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik amaçlanmıştır. Küresel Isınma’dan kaynaklı kuraklık ve iklim değişikliklerinin gelecek için ne büyük tehdit oluşturduğu gerçeği açıktır. Ülkemizde de İstanbul, Bursa başta olmak üzere pek çok kentimizin yerel yöneticileri, yaşanan ciddi kuraklık nedeniyle içme suyu sıkıntısı endişesi yaşamaktadırlar. Buna rağmen su tasarrufu konusunda halkımıza gerekli bilinç verilmemiştir.”
“BATMAN ÖZELİNDE DE SU KAYNAKLARIMIZ TEHLİKEDE”
Doğa, çevre, ekolojik düzen, biyolojik çeşitlilik ve su kavramlarının 21. Yüzyıla damga vurduğuna ve vurmaya devam edeceğine dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, son elli yılda ülkemizin ormanlarının hoyratça kesilip talan edildiğini, maden aramaları nedeniyle su kaynaklarımızın gittikçe kirletildiğini ileri sürerek, “Kapımıza dayanan tehlike için Çevrecilerin sesine, bilim insanlarının uyarılarına kulak verilmelidir” dedi. Başkan Argunağa, Batman Belediyesi’nin kente yaklaşık bir milyon insanın içme ve kullanma ihtiyacını karşılayacak kadar su verdiğine dikkat çekip, Batman özeli ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kente verilen suyun yarısından fazlası sorumsuzca heba ediliyor. Bu suyla kaçak olarak bahçe ve tarla sulaması yapılıyor. Eğitim yuvalarında, camilerde müthiş bir tüketim ve israf var. Belediye BASKİ yöneticileri, İl Milli Eğitim Müdürü ve İl Müftümüzü ziyaret edip, suyun tasarruflu kullanımı için bilinçlendirme çalışmaları yürütmeyi amaçlıyoruz. Biz su kaynaklarımızı kirleten bütün faktörleri tespit etmişiz. İnşallah yıl içerisinde su temalı konferans ve panellerle halkımızı bilinçlendirmeye çalışacağız. Batman Ilısu Veysel Eroğlu Barajı’nın devasa bir fosseptik olmaması için kentin kanalizasyon sularımızın ileri biyolojik ve kimyasal arıtması şarttır. Ayrıca su kaynaklarımızı tehdit eden şu faktörleri satır başlarıyla kamuoyunun dikkatine sunmayı görev biliyoruz; petrol kuyuları ve petrol kirliliği, Toptancılar Sitesi benzin kirliliği, organize sanayi atıkları, eski Tekel yerinde faaliyet gösteren tekstil atölyelerinin boya ve kimyasal kirlilikleri, kentte faaliyet gösteren yaklaşık 200 oto yıkama ve yağlama servisleri, çiftçilerimizin yoğun şekilde motopomplarla yer altı sularını çekerek sulama yapması, dolayısıyla gübreleme, ilaçlamadan kaynaklı kimyasal kirlilik.”