konuşmasıyla başlayan webinara, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çelik, konuk konuşmacı olarak katıldı.
Rektör Demir: “Amacımız, Evlatlarımızın Yeni Fikirlerle Tanışmalarını Sağlamak”
Webinarın açış konuşmasını yapan Rektör Demir, geçen yıl yüz yüze birçok toplantı, seminer ve etkinlik gerçekleştirdiklerini, bu yıl daha fazla etkinlik yapmayı planladıklarını ancak hepimizi derinden etkileyen deprem felaketi nedeniyle bazılarını gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Rektör Demir, konuşmasına şöyle devam etti: “Elimizdeki imkânları, değerlendirmek istedik. Batman Üniversitesi olarak tekrar webinarlara başladık. Amacımız, evlatlarımızın yeni fikirlerle tanışmalarını sağlamak, onlara ışık tutabilmek, kendilerine rehberlik etmektir.”Prof. Dr. Çelik: “Kur'an, İnsanın Yaratılışının Mekanizmalarından Bahsetmekte ve Onun İyice Belirlenmiş Safhalarını Bildirmektedir”
Rektör Demir’in konuşmasının ardından webinardaki sunumuna başlayan Prof. Dr. Ömer Çelik, Kur’an'ın insanın yaratılışı ve bu yaratılış esnasında geçirdiği evreler üzerinde hassasiyetle durduğunu, modern tıp ve biyoloji ilimlerinin de konuyla ilgili bilgilere çokça yer verdiğini belirtti. İnsanın yaratılışı konusunda eski kitaplarda pek çok yanlış telakkiler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, yakın zamanda da konuyla ilgili efsane ve hurafelerin bulunduğunu kaydetti. İnsanın yaratılışı hakkında Kur'an'ın verdiği bilgilerle modern tıp ve biyoloji bilimlerinin verdiği bilgileri karşılaştıran Çelik, konuşmasına şu şekilde devam etti: “İnsanın topraktan yaratıldığından bahseden Kur'an-ı Kerim’de, Hz. Âdem’in yaratılıncaya kadarki ilk maddesinin geçirdiği merhaleler de anlatılır. Kur’an-ı Kerim’deki anlatıma göre insanın başlangıcı kendisinde hiçbir hayat eseri olmayan anorganik bir toprak iken, gökten indirilen su ile o toprağa canlılık verilmiş ve çamur halini alan toprak, zamanla halden hale geçerek insanı meydana getiren hücreleri teşekkül ettirmiştir. Böylece Hz. Âdem’in bedeni ve organları teşekkül etmiştir. Kur'an, birçok yerde, okuyucu nazarında yanlışlık ihtiva eden en küçük bir ifadeye yer vermeksizin, insanın yaratılışının mekanizmalarından bahsetmekte ve onun iyice belirlenmiş safhalarını bildirmektedir. Onda her şey, insanlar tarafından kolayca anlaşılabilecek ve çok sonraları keşfedilecek bilgilere uygun olarak ifade edilmektedir.”