Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mehmet Şah Karakoç ve Mühendis Uğur Manap, Batman Esnaf Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, emlakçılar, müteahhitler ve inşaat sektör temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda söz alan Dernek Başkanı Değirmenci, toplantının amacının emlakçıların ve inşaat sektörünün erbabı müteahhitlerin yeni mevzuat ve yasalardan haberlerinin olması ve güncellenen kanunlarla kamuoyunun bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Batman Tüm Emlakçılar Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, “her geçen gün gelişen, büyüyen ve her zaman ihtiyaç olan gayrimenkul, konut ve emlak sektörü bugün hem ülkemizin, hem ilimizin en canlı ve yoğunluğu düşmeyen sektörlerin başında geliyor. Haliyle bu sektörde değişimler, yeni yasalar, kanunlar ve herkesi ilgilendiren gelişmeler yaşanmaktadır.
Bizlerde bu amaçla hem bilgi sahibi olmak hem de kamuoyunu haberdar etmek ve en önemlisi yasaları öğrenmek için bu toplantıyı düzenledik” dedi. Başkan Değirmenci ayrıca, kamu kurumlarından gelip emlakçı ve müteahhitlere bilgi veren konuşmacılara ve kurumlarına dernek yönetimi ve üyeleri adına teşekkür etti.
İLGİLİ KURUMLAR MEVZUAT, BİLGİ VE YENİ DÜZENLEMELERİ PAYLAŞTI
Toplantıya katılım sağlayan ve emlakçı ile müteahhitleri bilgilendirmek amacıyla; Batman Ticaret İl Müdürlüğünden Sibel Suna, ‘Ticaret taşınmaz yetki belgesi hakkında yeni değişiklikler, yetki belgesi olmayan emlakçılar nasıl belge alabilir ve yeni işyeri açacak emlakçılar yetki belgesi alabilecekler mi?’ konusunda bilgiler paylaştı. Ayrıca Vergi Dairesinden Ömer Altun ‘Türkiye geneli emlakta kiralık ve satışlarda fahiş fiyatın ve kaçak verginin önüne geçmesi konusunda resmi gazetede vergi usul kanunu genel tebliği emlakçıları nasıl etkileyeceğini anlattı. Gündem ayrıca, konut satışlarında ilan sitelerine verilen rakam , çekilen kredi miktarı ve belediye rayiç bedeli ile tapu satışı arasındaki farkı, emlakçı ne yapmaları gerektiği ve bilgi transferi üzerinde ilgili kuruma nasıl bilgi verileceği ile ceza-i işlemler’ hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Batman İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Şehir Plancısı Ahmet Yalçın, ‘Tarım SİT alanları ve tarımsal alan üzerinde yapılan yapıları aracı emlakçıları nasıl ve ne şekilde etkileyecek, emlakçı nelere ve hangi noktalara dikkat etmesi gerekir ve cezai hükümleri nelerdir?’ şeklindeki son güncel bilgileri sundu. Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mehmet Şah Karakoç ve mühendis Uğur Manap ise ‘imar dışı alanlarda yapı, hobi bahçeleri ve arazi üzerinde yapılan herhangi bir değişiklik yapılırsa aracı emlakçıları nasıl ve ne şekilde etkiler cezai hükümleri nelerdir?’ gibi mevzuatları anlattı.
Batman Üniversitesinde Sertifikalı Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi Başladı
Önemli kurum ve kuruluşlarla imzaladığı protokolleri hayata geçirmeye devam eden Batman Üniversitesinde, Kamu İhale Kurumu ile imzalanan protokol kapsamında düzenlenen “Sertifikalı Kamu İhale Mevzuatı” eğitim programı başladı. 22-25 Haziran tarihleri arasında Hasankeyf Uygulama Otelinde devam edecek eğitimin açılışına Batman Üniversitesi Rektörü Prof. İdris Demir’in yanı sıra akademik ve idari personel ile özel sektör kursiyerleri katıldı.
Kamu İhale Mevzuatı konusunda uzman kişilerin eğitim verdikleri programla ilgili açıklama yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. İdris Demir, kâğıt üstünde imzalanan her protokolün uygulama aşamasına geçmesi için gerekli tüm çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Batman Üniversitesi, diğer kurum ve özel sektör personelinin alanlarıyla ilgili gelişmelerine katkı sunmak istediklerini belirten Rektör Demir, üniversiteye, Batman’a ve bölgeye katkı sunabilecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.