Lütfen bekleyin..



Doğadaki işgal kuvvetleri, yaban hayatı yok ediyor!..

03 Mart 2022, 17:01 - Okunma: 457

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Hasan Argunağa 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Koruma Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Başkan Argunağa “Gezegenimizin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı

katkıya dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3 Mart 2014 yılında 3 Mart’ı, Dünya Yaban Hayatı Günü olarak kabul ve ilan etti. Ancak günümüzde azgın bir azınlığın oluşturduğu , Doğadaki işgal kuvvetleri yaban hayatını yok ediyor. Yaban hayatının varlığını sürdürmeye çalıştığı yer onların dünyası. Yaşam alanı. Domuzun, sincapın karıncanın evi.
Evlerini başlarına yıkıyoruz. Bilinçsizce ve acımasızca yapılan avcılık ve vahşi madencilik ile katlediyoruz. Çünkü onlar sahipsiz. Sermayesi yok. Söz hakkı yok. Basını yok.. TV si yok. En önemlisi oy hakları yok. İnsanoğlunun doymak bilmeyen aç gözlülüğü, vicdansızlığı  onları güçsüz bırakıyor. Yaşam alanlarını savunacak güçleri yok.     


TV haberlerinde domuzların Kırklareli’de pazara, İstanbulda boğaza gittiğini izliyoruz. Gitmesinde ne yapsın. Sermaye dağa çıktı. Domuzlar boğaza ve pazara indi. Günlük çıkarlar uğruna yok ettiğimiz yaban hayatın mensuplarını sirklerde, akvaryumlarda ve hayvanat bahçelerinde görebiliyoruz.. Ne yazık ki, Onlar eziyet çekerken, keyifle izlemeye devam ediyoruz.. Dünyamız ve doğamız  milyonlarca yılda oluştu. Milyonlarca yılda oluşan doğa, milyonluk kazançlar için yok ediliyor. Biz ne yapıyoruz..? Aslında hiçbir şey yapmasak, doğal haline bıraksak, bizlerde, doğal  yaşamda nefes alacak.
Bu dünya sadece insanlara ait değil.  Doğadan ve doğrudan yana olmakla, geleceğe yaşanır bir dünya bırakmak mümkün olacaktır. Yaban hayatı açısından zengin bir ülke olan Türkiye’nin taraf olduğu CITES, Biyoçeşitlilik, Bern ve benzeri sözleşmeler kapsamında önemli sorumlulukları bulunuyor. Yaylalarımızda açan kardelenler, semalarımızda uçan turnalar, dağlarımızda gezen ceylanlar, kumsallarımızda yavrulayan deniz kaplumbağaları ve denizlerimizi şenlendiren yunuslar bu sözleşmeler kapsamında korumakla yükümlü olduğumuz türlerden yalnızca birkaçı. Ancak ne yazık ki yaban hayatımızı oluşturan türleri ve onların yaşam ortamlarını çeşitli nedenlerle kaybetmeye devam ediyoruz. IUCN’e göre ülkemizde nesli tehlike altında bulunan tür sayısı 179’a çıktı. Bu eğilimin tersine çevrilmesi için kamu kuruluşları, sivil toplumu, bilim dünyası ve iş çevreleri ile toplumun bütün kesimleri arasında işbirliği şart.” Türkiye Çevre Platformu ve Türkiye Doğaya Güç Kat Ağı bileşeni de olan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, yaban hayatının korunması konusunda açıklama yapan doğa ve çevre örgütlerinin konuyla ilgili basın açıklamalarının altına imza atıyor, kendilerini selamlıyor ve 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü vesilesiyle toplumun tüm kesimlerini duyarlı olmaya davet ediyoruz. 3 Mart 2022

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=