Lütfen bekleyin..



Amonyum Sülfat Nedir?

07 Şubat 2022, 12:31 - Okunma: 816

Yaygın olarak kullanılan gübreler arasında yer alan amonyum sülfat, bitkisel üretim açısından en verimli gübre çeşitleri arasında yer alır. Yapısı ve şekli toz şekere benzer. Bu sebeple çiftçiler arasında amonyum sülfat şeker gübresi olarak geçmektedir.

Yaygın olarak kullanılan gübreler arasında yer alan amonyum sülfat, bitkisel üretim açısından en verimli gübre çeşitleri arasında yer alır. Yapısı ve şekli toz şekere benzer. Bu sebeple çiftçiler arasında amonyum sülfat şeker gübresi olarak geçmektedir. Çay, çeltik ve tahıl ürünlerinde en sık kullanılan gübre çeşididir. İçeriğinde %24 oranında kükürt ve %21 oranında azot bulundurur. İnorganik bir gübredir. Yüksek çözünürlüğe sahiptir. Bitkilerin gerek duydukları azot ve kükürt ihtiyacını en iyi şekilde karşılar. Şeker gübresi yaklaşık olarak 150 yıldır tarım işlemlerinde kullanılmaktadır. Sülfürik asidin amonyağın ısıtılması sonucu elde edilen reaksiyonla oluşur.

Amonyum Sülfat Faydaları Nelerdir?

Amonyum sülfat ekonomik olarak oldukça uygun olması sebebi ile tarım işlemlerinde sıkça tercih edilmektedir. Uygulandığında en hızlı şekilde sonuç vermektedir. İçeriğinde bulunan azot ve kükürt, bitkinin en kolay şekilde bu maddeleri almasını sağlar. Bu sayede bitki en iyi şekilde kökleri ve yaprakları gelişimini tamamlar. Ayrıca sürgün verme aşaması da oldukça verimli şekilde gerçekleşir. Bitkiler de oluşan stres ve hastalıklara karşı olan direncini kuvvetlendirir. Soğuk ve sıcak havalarda bitkilerin direncini korur. Çiçeklenme aşaması en verimli şekilde gerçekleşir. Bitkinin verdiği meyveler daha iri ve lezzetli olur.

Amonyum Sülfat Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Gerekli toprak analizlerinin yapılmasının ardından amonyum sülfat kullanımı sağlanmalıdır.  Genel olarak ekim sırasında kullanılan bu gübre üst gübre olarak kullanılmaktadır. Bu sayede bitkilerin büyümesi için gerekli olan fosfor bitkilere daha çabuk ulaşır. Tahıl ekimi gerçekleşirken yarısı ekim döneminde yarısı ise sapa kalkma döneminde kullanılır. Bağda yarısı şubat yarısı mart aylarında kullanılır. Sebzede, yarısı dikim işlemi yapılmadan 15 gün önce yarısı meyve bağlamasının ardından kullanılır. Bostanda, yarısı ekim esnasında kullanılır. Diğer yarısı ise çapa yapmadan önce kullanılmalıdır.

Şeker Gübresi Kullanım Alanları Nelerdir?

Asit karaktere sahip olmayan tüm toprak çeşitlerin şeker gübresi rahatlıkla kullanılabilir. Bu topraklarda yetiştirilen ağaçlarda ve bitkisel üretimin üst gübresi için en ideal tarım ürünlerinden bir tanesidir. Pirinç üretiminde en çok rastlanan gübre çeşitleri arasında yer almaktadır. Soğan ve sarımsak için ideal bir gübre olmasının yanında brokoli karnabahar ve lahana için de oldukça besleyici bir gübre çeşididir. Ekim öncesi ve ekimle birlikte kullanıma uygundur. Bununla birlikte çapa ve sulama aşamasına gelmeden de kullanılır. Ancak elma, armut ve ayva gibi meyvelerde şeker gübresi üst gübre olarak kullanımı uygun değildir.

Şeker Gübresi Nasıl Kullanılmalıdır?

Gübre çeşitleri arasında yer alan şeker gübresi genel olarak üst gübreleme aşamasında kullanılmalıdır. Ancak bu gübrenin üst gübre olarak kullanılması durumunda mutlaka toprak ile karışımı sağlanmalıdır. Şeker gübresi uygulaması serpe şeklinde yapılabildiği gibi mibzer uygulaması ile de yapılabilir. Bu gübre çeşidinden en verimli şekilde yararlanmak için bazı püf noktaları vardır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu gübre, yarı miktarda ekim aşamasında verilmelidir. kalan yarısı ise gelişim aşamasında verilmelidir. Bu sayede gübre yıkanması durumunda değerini kaybetmez. Uzun vadeli kullanımda toprakta asitlenme yapacağı için mutlaka kireçleme uygulamaları yapılmalıdır.

Dekara Ne Kadar Oranla Gübre Kullanılır?

Şeker gübresinin toprak analizlerinin ardından kullanılması verimi en iyi şekilde arttıracaktır. Bu sebeple gerekli analizlerin yapılmasının ardından şeker gübresi kullanımı sağlanması önerilmektedir. Analizler doğrultusunda hesaplamalara göre şeker gübre kullanılabilir. Yapılan toprak analizinin ardından ortaya çıkan saf maddenin miktarı, 5 ile çarpılır. Örneğin; analiz sonucunda ortaya çıkan azot 5 kilogram ise şeker gübre de 5x5=25 şeklinde olmalıdır. Bu hesaplamada dekara göre 25 kilogram gübre atılması uygun olmaktadır. Şeker gübresinin kullanımı ve kullanım miktarı mutlaka gerekli analizler sonrası sağlanmalıdır. Aksi halde topraktan gerekli verim alınamaz. https://www.hortiturkey.com/yazilar/amonyum-sulfat-gubresi-nedir sayfası aracılığıyla bu ürünleri hemen inceleyebilirsiniz!

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Baget yüzükler, baget kesim taşların kullanıldığı ve genellikle altın veya ..
Kaynak makinesi, metal veya başka malzemeleri birleştirmek için kullanılan ..
E-Faturaya geçiş limitlerinin 3 Milyon TL’ye düşmesi ile beraber mükellefle..
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD Batman şube başkanı Aladdin..
Günümüzde bilgisayar kullanımı oldukça önemli bir faaliyettir. Hem özel hay..
Kent merkezinde engellileri ziyaret eden HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkan..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=