titizlikle yaptıkları tandırlarla ilgili Durmaz ve beraberindekilere bilgiler verdi.
Koyun kılı ve samanı çamurla birleştirdiklerini belirten tandır üreticisi Hamit Beyaz, elde ettikleri özel karışımla daha sağlam tandırlar yaptıklarını dile getirdi.
Tandırın, Batman’ın önemli kültür kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Beyaz, bölgede yaygın olarak kullanılan tandırların göç yoluyla batıya giden insanlar tarafından büyük kentlere de taşındığını söyledi.
“5000 yıl geçmişi olan tandıra çok özel bir ilgi gösteriliyor”
Geçmişi 5000 yılı dayanan tandıra Batmanlıların özel bir ilgi gösterdiğini ifade eden Beyaz, “Sadece Batmanlılar değil bölge halkı da gelip tandır siparişi veriyor. Aile olarak 20 yıldır bu işi yapıyoruz ve bu bizim geçim kaynağımızdır. Tandır yapmak zor ve zahmetli bir iştir. Önce dağlardan tandır için killi toprak getiriyoruz, güzelce eliyoruz, içerisine saman ve keçi kılı veya pamuk katarak çamur yapıyoruz. Bir gün bekletip sonraki gün tekrar yoğuruyoruz. Silindir şekline getiriyor ve sonra güneşe çıkartıyoruz. Son olarak tandırın ağız kısmını yapıyor ve kurumaya bırakıyoruz. Yamukluk ve çökmeyi engellemek için büyük çaba gerekiyor. Sağlam olması için tandır çamurunun çok iyi yoğrulması gerekiyor. Kullanım ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişen tandırı ortalama bir haftada yapıyoruz.” dedi.
“Tandır kültürünün kaybolmaması için bu işi yapanlara sahip çıkmak gerekir”
Tandır üreticisi aileye yaptıkları ziyaret ile ilgili konuşan Merkez İlçe Başkanı Durmaz, “Batmanımızın kültürel zenginlikleri arasında yer alan tandır kültürü, halk arasında hala geçerliliğini koruyor. Asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneği, bilindiği gibi sofra kültürümüzdeki yerini hala muhafaza ediyor. Ziyaret ettiğimiz tandır üreticisi Beyaz ailesi uzun yıllardır tandır yaparak kültürel zenginliğimiz olan tandır geleneğinin devam etmesi için güzel bir hizmet yapıyor. Son dönemlerde tandıra rağbetin kısmen azaldığını ifade ediyorlar ancak bunun pandemiden kaynaklandığını da söylüyorlar. "