Bölgenin sevilen ve sayılan isimlerinden olan Kemal Sinanlı İnşaat Mühendisliği Fakültesini tamamladı. Ancak Babasından devr aldığı Çiftçilik mesleğini icra etmeye ve köyünde ikamet ederek halkıyla beraber oluyor. Binlerce dönüm arazi’den 10 bini aşkın insanın faydalandığı göz önüne alındığında bölgede söz sahibi insanlar arasında yer alan Kemal Sinanlı gazetemize kapılarını açtı. Gazete sahibimiz Nimet Dal Kemal Sinanlı’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Batman’da Sinika, Raman ve Hamidi ailesiylede akraba olan Kemal Sinanlı Ailenin büyükleri amcaoğulları Cengiz Sinanlı ve Reşit Sinanlı’nın aile için oldukça önemli olduklarını belirterek her zaman onların desteğiyle daha iyiye gittiklerini açıkladı. Sinanlı, bölgenin en köklü, en kalabalık ailelerinden biri. Akrabalık ilişkileriyle bölgedeki nüfusları binleri buluyor. Binlerce kişi Sinanlı ailesinin toprağını sürerek hayatını idame ediyor. Gazetemizi Köyünde Sinanlı çiftliğinde ağırlayan Kemal Sinanlı Bölge Çiftçilik, Tarım ve üzerine önemli mesajlar verdi.
Sinanlı “Çiftçilikle uğraşıyorum, Kendi halimde bir adamım, milletimi, köylümü seviyorum. Bu memlekete güzel işler yapmak çabası içerisindeyim. Elimden geldiğince hayırlı işler ve millete yarayacak işlerin yapılması için gayret sarf ediyorum. Benim tek amacım ve gayem budur. Ailemizin büyüğü amcaoğlum Cengiz Sinanlıdır ve Reşit ağabeydir, ailemizin büyüğü ve söz sahibidirler”diyen Kemal Sinanlı toprak reformuyla ilgili önemli mesajlar verdi.
“BU TOPRAKLARA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMAMIZ LAZIM”
Sinanlı konuşmasında “Çiftçilikle uğraşan biri olarak teknolojiyi de kullanarak daha iyi tarım yapmak istiyorum. Kuru tarımda artık bir randıman yok. Sulu tarımı önemsiyoruz. Tüm ağırlığımızı buna verdik. Damla sulama sistemi gibi projeleri uyguluyoruz. Küresel ısınmanın arttığı bir dönemde suyu artık çok dikkatli kullanmamız lazım. Çevreyi çok iyi kullanmak ve kirletmemek lazım. Burada toprak çok olduğu için bunlar insanın gözüne gelmiyor. Ama Kuzey taraflarında 2 dönümlük bahçesiyle ailesini geçindiren insanlar var. Güney bölgesinde 20 dönümlük portakal bahçesiyle ailesini geçindirip Arazisine gözü gibi bakan insanlar var. Bizimde bu topraklara gözümüz gibi bakmamız lazım. Bölgemizin Batmanımızın Diyarbakır’ın Bismil’in verimli toprakları için hakiki bir toprak reformu yapılması lazım. Toprak reformu bu bölgenin kurtuluşudur. Devletin bütün toprakları bizim arsalarımız dahil istimlak etmesi lazım. Her toprak parçasını çok verimli ve randımanlı kullanmak gerekir. Bunun için makro projeler geliştirilmesi gerekiyor. Bu makro projeler üzerinde çalışacak kişilerin mutlaka eğitimden geçirilmesi ve.Eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Bu eğitimli insanlarında istimlâk edilmiş alanlar üzerinde kurulacak fabrikalar olsun. Çiftlikler olsun. Tarıma dayalı sanayi olsun. Burada hemen istihdam edilmesi gerekir. Öyle birinin çok büyük arazisi olmasın. Neden olmasın Çünkü çok büyük arazi zaten bir kişinin veya ailenin çevirebileceği bir iş değil. Projeyle dolmuş bakanlıklar ama icraat yok. Tarımda istihdam ve üretim olması için uygulamak lazım.
“MADEN VE TARIM SANAYİSİ GELİŞMELİ”
Kemal Sinanlı “Bir aile 100 dönüme profesyonel bir şekilde bakabilse Fıstık olsun, bahçe olsun. Mısır olsun hayvancılık olsun profesyonel bir şekilde yapabilse 100 dönüm belki 10 aileyi geçindirir. Bu konuda Tarım Bakanlığına büyük görev düşüyor. Dünyanın her yerinde bu işle ilgili projeler var. Türkiye’de proje eksikliği yok. Uygulama eksikliği var. Batman’da Diyarbakır’da maden sektörü ve tarım sanayisi gelişebilir, Fıstıkçılık son zamanlarda bölgemizde gelişti. Devletin bunu daha fazla yaygınlaştırması lazım. Gerekirse tüm boş arazilere ve çiftçilere ücretsiz fıstık fidesi dağıtılmalı. Bu memlekette bir karış boş bir arazinin kalmaması gerekiyor. Bağ yapılır, üzüm fabrikaları kurulur, Tarım Bakanlığı bunları biliyor. Kuma ne ekileceğini biliyor. Bilinmeyen bir şey yok, sadece yapan yok. Bu verimli toprakları halka açmak lazım. Bu topraklar çok değerli bunların kıymetini bilelim. Bizim Ağalıkla bir ilgimiz yok. Topraklarımızı süren köylülerimizi de kardeş gibi görüyoruz. Biz bunu hayır çeşmesi gibi görüyoruz. “
BÖLGE HALKINA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
“Batman halkına mesajım kente mutlaka bir tekstil kenti kurulsun Vali beye çağrımdır Batman’daki istihdam için acilen tekstil kent kurulsun.Tarım ve sanayi yatırımlarına destek sağlansın. Birde Batman’da yatırım yapmak isteyen Mobilyacılar var. 400 kişi mobilyacılar sitesi kurmak istiyor. Yer yok. Vali beyde arazi olmadığı için yer veremiyor.
Çevredeki arazi sahiplerinin de yardımıyla kente Tekstil kent ve Mobilyacılar sitesi kurularak 30 bin yeni istihdam sağlanır. Devlet millet işbirliğiyle buraya çok güzel şeyler yapılabilir. Birlik içinde dayanışma içinde olmamız lazım. Halkımız için iyiliği hep beraber ne yapmamız gerekiyorsa yapmamız lazım. Devlet eski devlet değil. Devlette, hükümette vatandaşın iyiliğini ve yükselmesini istiyor. Maddi manevi kalkınmasını istiyor, huzur istiyor. Huzursuzluğu bozan her türlü unsuru istemiyor ve kabul etmiyor. Bu çok güzel bir şey. Bölgemizde artık Feodal sistemin bitmesi lazım. Bütün dünyada bitmesi lazım. Bunun yolu insanların kendi ekmeklerini kendi alın terleriyle kazanmasından geçiyor. Kendi elinin emeğiyle ayakta durmak ve kendi işi olması lazım. Eğer kendi işin varsa, kendi elinin, alnının teriyle para kazanıyorsan çocuk çoluğunu geçindiriyorsan senin zaten kimseye minnetin. Olmaz.. Birbirimizin iyiliğini, hayrını istememiz gerekiyor. Bu yörenin insanları her köy her yerleşim birimi birbirini çok sevmesi gerekiyor. Toplumda şefkat sevgi ve merhamet toplumda azalmış bunu artırmak lazım. Dayanışma içinde olmamız lazım. “dedi. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretimizde önemli mesajlar veren Kemal Ağa Başta tüm bölge halkı olmak üzere Diyarbakır, Batman, Bismil ve tüm bölge halkına selam ve sevgilerini iletti.