yanısıra dünya ülkelerinin milli marşlarından örnekler verdiklerini söyledi. İstiklal Marşı'nın yazıldığı döneme işaret eden Maruf Özülkü şunları söyledi:
"İmparatorluklar parçalanmış, ulus devletler sahaya sürülmüş oluşturulan yeni kurtlar sofrasında dişi olmayanlara hayat hakkı tanınmamaktadır. Zengin kaynaklara sahip ülkelerin fakir insanları, canavar devletler tarafından payimal edilmek istenilmektedir. Bunun planları yapılmaktadır.
"Müslümanların yüzyıllardır dayanağı olan hilafetin merkezi Osmanlı Devleti de ölümcül yaralar almış, tarih sahnesinden silinmek isterken Anadolu’da son bir ümitle yakılan istiklal mücadelesi meşalesi yakılmıştır. Millet varını yoğunu ortaya koyarak cepheden cepheye koşmaktadır. İstiklal Marşının yazıldığı dünya ve ülke vaziyeti budur. Şiir Meclis’te iki defa okur ve coşkuyla ayakta karşılanır."
EN GÜÇLÜ MİLLİ MANİFESTO
Milli Marşın neden güçlü metin olduğu sorusunu cevaplayan Özülkü şu tespitlerde bulundu:
"Milletin ruhunu hassasiyetlerini ve beklentilerini ifade eden bir metin olduğu için de aradan geçen bunca zamandan sonra da aynı coşku odağı olma özelliğini korumaktadır.
"İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi marşı olduğu kadar en geniş kabul gören mutabakatı hissedilen kültürel kahramanlık ve ortak duygular geliştiren bir manifestosudur. Yasal zorunluluktan öte milli ruhla ve yüksek aidiyet hissiyle her yaştan ve kesimin aynı heyecanla ve coşkuyla sahiplendiği ve saygıyla ilgi kurduğu bir metindir.
Bu ülkede yaşayan herkes ve bu ülkeye ilgisi olan herkesin kendinden çok şey gördüğü bir şiirdir İstiklal Marşı. Şair öylesine bir istidatla kaleme almıştır ki, bir kelimesi ne eksik ne fazladır. Bir duygusu ne yetersiz ne de aşırıdır. Tarih boyu yaşanmışlıklardır anlatılan. Ve bu yaşanmışlıklardan geriye kalan milli kültürdür serdedilenler."
İstiklal Marşı Kültürü. Maruf Özülkü. Yafes Yayınları. Batman. 2021.