Lütfen bekleyin..



Dahiliye Uzmanı Dr. Özer’den Sıcak Hava Uyarısı

12 Temmuz 2021, 15:02 - Okunma: 1057

Yaz mevsimini tam anlamıyla hissettiğimiz bugünlerde uzmanlar, sıcaklarda kalbin daha çok kan pompalanmasından kaynaklı olarak, hipertansiyonu olan bireylerin dikkatli olmaları yönünde uyarıyor. Sıcaklarda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir ?Özel Zilan Hastanesi Dahiliye Doktoru Mehmet Mustafa Özer “Aşırı sıcak ve nemli havalarda kalp krizi geçiren ve kalp damar

 hastalığı sebebiyle ölen hasta sayısı artış göstermektedir. Bilhassa yaşlı ve yan hastalığı olanlarda bu sayı daha da artmaktadır. Yaz aylarında havanın ısınması sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına, damarlarda genişlemeye, kalbin iş yükünün artmasına neden olur ve kanın pıhtılaşmaya meyli artar.
Yeterli miktarda sıvı tüketimi ihmal edilmemeli
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özer “Nemli deriden su buharlaşırken cilt soğumaya başlar. Bu şekilde damarlarda dolaşan sıvı miktarının azalması, böbreklerden geçen kan hacminin azalmasına yol açar. Bu da yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek ve böbrek üstü bezlerden salgılanan maddelerle damarların büzülmesine ve ani tansiyon yükselmesi ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına yol açar.

Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda hipertansiyonu ve kalp yetersizliği bulunan, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları gerekmektedir. Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir. Bu ilaçları kullananlarda fazla sıvı kaybı sonucunda sodyum ve potasyum eksikliği oluşur. Bu da kalpte ritim bozukluğu, bilinç de bozulmalar yapabilir” diye konuştu.

Sıcaktan uzak durulmalıdır
Hipertansiyon ve kalp damar hastalığı olan hastaların, mümkün olduğu kadar serin yerlerde kalmaları, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetleri başlarsa, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özer “Sıcak yaz aylarını daha sağlıklı geçirmek için özellikle güneşin dik olduğu saatlerde direkt güneşin altında dolaşmayıp bu saatlerde serin ve gölgelik yerlerde bulunulmalı. Ağır güç gerektiren spor türlerinden uzak durulmalıdır. Sabah erken saatlerde veya aksam serinliğinde 30 dakika yüzülebilir. Deniz ve havuza sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmelidir. Yemekten sonra hemen havuza girilmemelidir. Ağır, yağlı yemeklerden kaçınıp az ve sık aralıklarla sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Günlük sıvı ihtiyacı olan 2,5 litre sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Kolajen, vücutta bulunan temel bir proteindir ve cilt, eklemler, kemikler, ..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Evde Sağlık Birimi'ne yakınları tar..
Batman Belediyesi, çocukların gelişimlerine pozitif etki sağlamak amacıyla ..
Ak Parti Milletvekili adayı Fırat Tunç, Kozluk lokali ziyaretinde partilile..
Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet NAS şeker ve tansiyon ha..
Batman Eğitim Araştırma Hastanesine atanan yenidoğan uzmanı hasta kabulüne ..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=