Lütfen bekleyin..



“Ateş çocuklarımızın kâbusu olmasın”

17 Mart 2021, 17:16 - Okunma: 903

Çocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Özel Zilan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Demir önemli uyarılarda bulundu.Çocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Özel Zilan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Demir; “Bir yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde, bir çocuk hekimi

 tarafından gecikmeksizin değerlendirilmelidir. Ateşle birlikte ishal, kusma da varsa bu durum su kaybını artırarak daha riskli sonuçlar doğurabilir.” dedi.

Özel Zilan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demir; “Çocuklarda özellikle de bebeklerde ateş, ailelerde korku ve endişeye sebep olmaktadır. Çocuk acil servise yapılan başvuruların %15 ile %30’luk bir dilimini ateş şikâyetleri oluşturur. Vücut ısısının normal değeri 36-37.4 C arasıdır. 37,5-38 C arası ve 38 C üstü, ateş olarak tanımlanır. Ateşin kısmi faydaları olmakla birlikte birçok yan etkisi vardır. Unutulmamalıdır ki ateş bir sebep değil, bir bulgudur. Ateş, enfeksiyon, kanser, romatizma, güneş çarpması gibi birçok neden ötürü çıkabilir. Bebeklerde ve çocuklarda ateş bakteriyel enfeksiyonların belirtisi olabilir. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar; menenjit, sepsis, idrar yolu enfeksiyonu, zatürre, selülit, kemik iltihabı gibi enfeksiyonlardır.

Özellikle ateş arttıkça risk de artar. Bebeklerde ateşle birlikte emme, kusma, cilt renginde değişiklik olması, huzursuzluk, uykuya meyilli olması gibi bulgularla birlikte, olası riskler de artmaktadır. Derecesi ne olursa olsun ateşli bir çocuk, uzman bir hekim tarafından, yaş, klinik tablo ve hastalık süresi gibi etkenlerle birlikte her yönüyle detaylıca değerlendirilmelidir. Bir aydan küçük bebekler mutlaka yatırılarak tedavi edilmelidir. 1-3 ay arası bebekler ise, klinik durum ve sonuçlarına göre yatırılarak veya yakın takip edilerek tedavi altına alınmalıdır. 

Ateşlenen çocuklarımız için evde yapılabilecekleri anlatan Uzm.Dr. Hasan Demir “Ateş, soğuk uygulamalarla veya ilaçla düşürülmelidir. Geniş bir kabın içine 5-10 cm. yüksekliğinde ılık suya çocuk oturtularak ve bu suda ıslatılmış bezle çocuğun vücudu silinerek soğutma yapılabilir. Titreme olursa suyun sıcaklığı arttırılır veya son verilir. İlaç olarak parasetemol verilebilir. Altı aydan büyük bebeklere ise ibuprofen verilebilir. 

Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi varsa, konvülziyon (titreme nöbeti) varsa, 40 C üstünde ateş varsa, ateş ilaç veya kompresle düşmüyorsa, ateş üç günden daha uzun sürmüşse, çocuğunuz kusuyorsa ve sıvı içmeyi reddediyorsa, solunum güçlüğü ya da hızlı solunum varsa, çocuğunuzda huzursuzluk veya çok fazla uyuma hali varsa geciktirmeksizin çocuğunuzu en yakın sağlık kuruluşuna götürmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=