Batman halkının nefes dahi alamayacak konuma geldiğini belirterek anız yangınları ile ilgili olarak hazırladıkları çözüm önerilerini açıkladı.
Müjdeci yaptığı açıklamada, “Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen kentlerden biri olan Batman, henüz salgının pik yaptığı dönemde virüsün etkisini arttırabilecek kadar ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya. Anız yangınlarının oluşturduğu çevre felaketi, hem Batman halkını hem de tüm canlıların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Çok uzun yıllardır bu soruna çözüm bulunamaması, özellikle Silvan ve Bismil'deki karar alıcıların görevini layıkıyla yapamadığını ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nü 2017 yılında yayınladığı rapora göre, Batman, Avrupa genelinde havası en çok kirli olan 2’nci şehir. Batman, anız yangınları dışında da hava kirliliği ile mücade ediyor. Ancak Eylül ayı itibarıyla anız yangınları, şehrin her noktasındaki insanların kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların doğrudan sebebi sayılabilecek bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakılıyor. “ dedi.
Sorunu çözmek için önerilerde bulunan Müjdeci, “Öncelikli olarak tüm kurumların sorunu çözmek üzere koordineli çalışması gerekiyor. Bugün anız yangınlarının büyük bir kısmı Batman’ın sınırları dışındaki Bismil ve Silvan sınırlarında bulunan arazilerde yaşanıyor. Sorunu çözmek için, Diyarbakır, Bismil ve Silvan’daki karar alıcılarının da dahil olduğu bir masada toplanılmalı. Çiftçiler, özellikle yakıt maliyetlerden sıyrılmak için anızları yakma yoluna gidiyor. Çiftçilere, topraktaki anızları toplamak ve toprağı sürmek için bir ekipman kiralaması ve yakıt desteği yapılmalı. Her yıl anız yangınları aynı noktalarda yaşanıyor. Mısır hasadının bitimiyle birlikte Eylül ayında bu araziler gün boyu görevliler tarafından takip edimeli. Sorunlu bölgelere yakın noktalarda, Eylül ayında itfaiyeler hazır bulundurularak yangınlara anında müdahale edilmesi sağlanmalı. Eğitim süreci, birkaç broşür dağıtımı ile gerçekleştirilerek yapılamaz. Çiftçilere, anızları yakmanın arazi verimini büyük ölçüde azalttığına yönelik, alanında uzman isimler tarafından yüzyüze eğitimler verilmeli. Anızların yakılmadığı toprak sahiplerine, tarım desteklerinden daha fazla yararlanma şansının verilmesi gerekiyor.“ ifadelerini kullandı.