Bayramda kahvaltı tabağından şekerli gıdaları çıkarın
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.
Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.
Yavaşlayın
Bayramda daha çok tatlı yeneceği için hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların riski artar. Ayrıca şekerli besinler kilo almaya neden olabilir. Bayramda metabolizma yavaş yavaş yeni beslenme düzenine alıştırılmalıdır. Kan şekerinde ani düşüşlere ve yükselmelere izin vermemek gerekir. Özellikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyonu olanlar bayramda da diyetlerinin dışına çıkmamalılar.
Öğün atlamayın
Öğün sayısı en az üç ana öğün, iki-üç ara öğün şeklinde olmalı. Böylece kan şekeri düzeyi hızlı değişim gösteremez, çok fazla tatlı isteği de ortadan kalkar.
Su vazgeçilmeziniz olsun
Ramazanda azalan su tüketimini günlük 2,5 litreye çıkarmak için ziyaretlerde çay, kahve, gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli.
İkram edilen her çayı içmeyin
Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapıyor. Bu da daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına geliyor. Çay ve kahvenin gün içinde çarpıntı gibi rahatsızlık hissi verdiğini unutmayın. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye eklediğiniz şekerle tatlı tüketiminizin devam etmiş oluyor. Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Şekersiz içmeniz yararınıza olacaktır.
Ziyaretlere tok gidin
Her davette ikram olacağı unutulmamalı, porsiyonlar azaltılmalıdır.
Yalnızca bir porsiyon tatlı
Bayramda bir gün içinde bir porsiyondan fazla tatlı tüketmeyin. Baklava gibi hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlı, meyve veya meyveli yoğurt yiyin.
Fiziksel aktiviteyi arttırın
Ramazanla birlikte yavaşlayan metabolizmayı artırmaya yönelik bir başka adım da fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak gibi aktiviteleri günlük yaşamın bir parçası haline getirmek hem fiziksel hem zihinsel açıdan rahatlama sağlayacağından faydalı olacaktır.
Mide ve bağırsak sorunu olanlar
Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak sorunları artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. İçerdikleri yoğun şekerle vücudun boş bir enerji almasına neden olan tatlılar için vücut ağırlığıyla ilgili sorunları olanlar tüketimlerine dikkat etmelidirler.
Bayramda dinlenin !!
Oruç yorgunluğunu üzerinizden atmak için bayramda bol bol dinlenin. Bayram hazırlıklarında aşırıya kaçarak kendinizi hırpalamayın. Zinde ve güler yüzlü bir ev sahibi en iyi ikramdır.
ÖZEL BATMAN YAŞAM HASTANESİ
DİYETİSYEN DİLAN TARHAN