Lütfen bekleyin..



Bayramda Beslenmeye Dikkat

22 Haziran 2017, 15:47 - Okunma: 1833

Özel Yaşam Hastanesi Diyetüsyeni Dyt Dilan Tarhan Bayramda sağlıklı beslenmeyle ilgili açıklama yaptı. Tarhan açıklamasında "Bireyin sağlığını korunması ve geliştirilmesi, hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmesi ile gerçekleşir. Ramazan boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi gösterirler. Oruçla uzun süre aç kalmaya alışan metabolizmaya bayramda yapılan aşırı yüklemeler yüzünden, hazımsızlık, yanma, gaz, ishal ve kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden yemeğe aşırı yüklenmeyin.

Bayramda kahvaltı tabağından şekerli gıdaları  çıkarın 
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. 
Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.
Yavaşlayın
Bayramda daha çok tatlı yeneceği için hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların riski artar. Ayrıca şekerli besinler kilo almaya neden olabilir. Bayramda metabolizma yavaş yavaş yeni beslenme düzenine alıştırılmalıdır. Kan şekerinde ani düşüşlere ve yükselmelere izin vermemek gerekir. Özellikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyonu olanlar bayramda da diyetlerinin dışına çıkmamalılar.
Öğün atlamayın
Öğün sayısı en az üç ana öğün, iki-üç ara öğün şeklinde olmalı. Böylece kan şekeri düzeyi hızlı değişim gösteremez, çok fazla tatlı isteği de ortadan kalkar.
Su vazgeçilmeziniz olsun
Ramazanda azalan su tüketimini  günlük 2,5  litreye çıkarmak için ziyaretlerde çay, kahve, gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli. 
İkram edilen her çayı içmeyin
Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapıyor. Bu da daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına geliyor. Çay ve kahvenin gün içinde çarpıntı gibi rahatsızlık hissi verdiğini unutmayın. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye eklediğiniz şekerle tatlı tüketiminizin devam etmiş oluyor. Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Şekersiz içmeniz yararınıza olacaktır.
Ziyaretlere tok gidin
Her davette ikram olacağı unutulmamalı, porsiyonlar azaltılmalıdır.
Yalnızca bir porsiyon tatlı
Bayramda bir gün içinde bir porsiyondan fazla tatlı tüketmeyin. Baklava gibi hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlı, meyve veya meyveli yoğurt yiyin.
Fiziksel aktiviteyi  arttırın 
 Ramazanla birlikte yavaşlayan metabolizmayı artırmaya yönelik bir başka adım da fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak gibi aktiviteleri günlük yaşamın bir parçası haline getirmek hem fiziksel hem zihinsel açıdan rahatlama sağlayacağından faydalı olacaktır.
Mide ve bağırsak sorunu olanlar 
Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak sorunları artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. İçerdikleri yoğun şekerle vücudun boş bir enerji almasına neden olan tatlılar için vücut ağırlığıyla ilgili sorunları olanlar  tüketimlerine dikkat etmelidirler.

Bayramda dinlenin !! 
Oruç yorgunluğunu üzerinizden atmak için bayramda bol bol dinlenin. Bayram hazırlıklarında aşırıya kaçarak kendinizi hırpalamayın. Zinde ve güler yüzlü bir ev sahibi en iyi ikramdır.  


                                                                                   ÖZEL BATMAN YAŞAM HASTANESİ
                                                                                        DİYETİSYEN  DİLAN TARHAN 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Kolajen, vücutta bulunan temel bir proteindir ve cilt, eklemler, kemikler, ..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Evde Sağlık Birimi'ne yakınları tar..
Batman Belediyesi, çocukların gelişimlerine pozitif etki sağlamak amacıyla ..
Ak Parti Milletvekili adayı Fırat Tunç, Kozluk lokali ziyaretinde partilile..
Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet NAS şeker ve tansiyon ha..
Batman Eğitim Araştırma Hastanesine atanan yenidoğan uzmanı hasta kabulüne ..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=