Lütfen bekleyin..



AYM’den örnek karar; “Gazeteler KHK ile kapatılamaz”

10 Mayıs 2020, 23:23 - Okunma: 1291

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 30 Nisan 2020 tarih ve 31114 sayılı mükerrer sayısında yer alan kararında iptal ettiği 3 KHK arasında; “medya sektöründeki yerel gazete ve TV’lerin ancak ve ancak Mahkemelerce geçici olarak kapatılabileceği, yayın yasağı gelen gazetelerin ise baskı ekipmanlarına devlet tarafından el konulamayacağı” bilgisi yer aldı.

AYM’ tarafından iptal edilen üçüncü KHK düzenlemesinde ayrıca; “Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarının yani gazete ve TV yöneticileri hakkında MİT ve Emniyet “irtibat ve iltisak” raporu verirse o kuruluşların lisans başvuruları iptal edilecek veya kapatılacak.” Şeklinde ki madde iptal edilerek, ortadan kalkmış oldu.
Buna göre KHK ile kapatılan yerel gazetelerin kapatılma usulleri yasalara ve özellikle Anayasaya aykırı olduğu tespit edilmiş oldu.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu karar hükümleri kesin olmakla birlikte halen OHAL İnceleme Komisyonunda değerlendirme aşamasında olan Batman Postası Gazetesi başta olmak üzere diğer yayın kuruluşlarının iade (açılma) işlemlerini yasal zemine oturtacağı gibi Komisyon Başkanlığının özellikle kapalı gazetelerin yeniden açılması için AYM kararını emsal göstermesi bir anlamda zorunlu hale gelecek.
OHAL İnceleme Komisyonunda 3 yıldır bekletilen kapalı gazete kararlarının bundan böyle kısa sürede sonuçlandırılacağı ve büyük bölümünün haksız yere kapatıldığı yerel gazetelerin yeniden iade edilip, açılacağı bilgisine de yer veriliyor.
Ayrıca aynı kararda gazetelerin KHK ile kolayca ve ucuz bir şekilde kapatıldığı, kapatmaların Anayasadaki basın ve ifade özgürlüğünün yer aldığı tüm maddelere aykırılık teşkil ettiği kaydediliyor.


Bu arada bahse konu 668 sayılı KHK ile gazetesi kapatılan Batman Postası Gazetesi sahibi M. Kemal Çelik; “ Bugüne kadar Cumhuriyet Savcılıklarında kendisi ve çalışanları hakında ‘örgütlü suçlarla ilgili her hangi bir kovuşturma ve soruşturma bulunmadığına değinerek; “Gazetemiz Batman Postası hiç bir yasal gerekçe olmadan haksız yere kapatılmıştır. Hukuki hiç bir dayanağı olmayan kapatma kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi örnek bir karar vererek, basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe vurulduğunu gözler önüne sermiştir. Umarım bundan sonraki süreçte O Hal İnceleme Komisyonuda bugüne kadar yapılan hataları düzeltme adına ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğünün Anayasal kurallara uygun hale gelmesine katkı sunar.” diyerek, konu halkında bilgi verdi.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Cemil taş
1596 gün önce
Adalet er geç tecelli edecektir saygılar herkese
.
1596 gün önce
.
Kadriye
1597 gün önce
Her zaman adalet adalet geçte olsa elbetteki adalet vardır
Kadriye Çelik
1597 gün önce
Kardeşim mustafa kemal Çelik ile gurur duyuyorum
Sait Miroğlu
1597 gün önce
Hala adalet varmış inanamıyorummm
Ahmet bil
1597 gün önce
Darısı diğer KHK mağdurlarına inşallah
Halim düzenli
1597 gün önce
Ya taraf olacaksın ya bertaraf mantığı sonunda iflas edecektir basın eleştirme mekanizmasıdır övme mekanizması veya yağcılık mekanizması değil
Rüstem yeşil
1597 gün önce
Allah yar ve yardımcınız olsun büyük haksızlığa uğradınız ama Allah çok büyüktür
.
1597 gün önce
.
Sabri Demir
1597 gün önce
zulmün sonu yok
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=