Lütfen bekleyin..



HDP'de beklenmeyen gelişme, Özdemir'in adaylığı red edildi

22 Şubat 2019, 19:19 - Okunma: 899

HDP Batman Belediye Eş Başkan Adayı olarak ilan edilen Sabri Özdemir’in adaylığı, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildiği haberi gündeme bomba gibi düştü. Merkez İlçe Seçim Kurulunun Sabri Özdemir’in adli sicil kaydında bulunan biri 5 ay diğeri 11 ay 20 gün olan ertelenmiş (tecilli) hapis cezalarını gerekçe göstererek adaylık başvurusunu reddettiğini açıklayan avukat Ferhat Özdemir karara itiraz edeceklerini belirtti.

Alınan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığınca yerine görevlendirme yapılan Batman Belediye Eş Başkanı ve yeni dönemde de HDP Belediye Eş Başkan Adayı olarak gösterilen Sabri Özdemir’in adaylığı, Merkez İlçe Seçim Kurulu’nca onaylanmadı. HDP’nin, duruma itiraz edeceği, gelen bilgiler arasında.Batman Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun Özdemir’in adaylık başvurusunu, hakkındaki dava gerekçesiyle reddettiği öğrenildi.

ÖZDEMİR’İN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Eşbaşkan adayı Sabri Özdemir’in avukatı Ferhat Özdemir, ” Merkez İlçe Seçim Kurulu, Müvekkil Sabri Özdemir’in adli sicil kaydında bulunan biri 5 ay diğeri 11 ay 20 gün olan ertelenmiş (tecilli) hapis cezalarını gerekçe göstererek adaylık başvurusunu reddetmiştir. Kimlerin Belediye Başkanlığı’na aday olamayacağı hususu 2972 sayılı Mahalli İdareler Seçimi Hakkında Kanun’un ‘Seçilme Yeterliliği’ başlıklı 9. maddesinin yaptığı atıfla; 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11. maddesinde açıkça belirtilmiştir. 11. Maddenin (e) fıkrasına göre “Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar” milletvekili seçilemezler. Bu madde kıyasen Belediye Başkanlığı için de uygulanır. Daha önce belirtildiği üzere Müvekkil hakkında verilmiş olan ve ertelenen hapis cezalarının ikisi de 1 yılın altındaki cezalardır. Kaldı ki mahkemenin gerekçeli kararında; hükmedilen hapis cezalarının 1 yılın altında ve ertelenmiş olması nedeniyle TCK madde 53 kapsamındaki hak yoksunluklarına hükmedilmesine yer olmadığı özellikle vurgulanmıştır. Bu nedenle gerekçe olarak gösterilen mahkeme kararının Müvekkilin, seçilme yeterliliğini elinden almadığı aşikardır. Bunun tersi düşünceler hukuk düzeniyle bağdaşmaz. Söz konusu karara ilişkin en kısa zamanda gerekli itirazları yaparak bu haksız ve hukuka aykırı kararın kaldırılmasını talep edeceğiz” dedi.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=