Lütfen bekleyin..



Milletvekili Başaran'dan Gercüş Belediyesi için TBMM'ye Araştırma Önergesi

05 Kasım 2018, 12:38 - Okunma: 1032

HDP Batman Milletvekili ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kayyum atanan Gercüş Belediyesi'nde 2016 yılından günümüze değin gerçekleşen sorunların tespit edilmesi ve giderilebilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir araştırma önergesi sundu.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Önergesinde "1 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu'nda düzenleme yapılmış, Batman’da aralarında Gercüş belediyesinin de bulunduğu 4 DBP’li belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmıştır. 2014 yılında yapılan yerel seçimler sonucu %52,43 oranında oy alarak seçilen DBP’li belediye eş başkanları Zeynep Oduncu ve Abdülkerim Kaya’ya yönelik kayyum atamaları sonrasında yargılama süreçleri başlatılmıştı. Son iki yıl içerisinde 2 ayrı kayyum tarafından yönetilen Gercüş’te 2016 yılının Ekim ayında belediyede işten çıkarmalar başlamıştır. Gercüş’te ikamet eden yurttaşlar belediye hizmetlerinde siyasi parti tercihine göre kişilere pozitif veya negatif ayırımcılık uygulandığını dile getirmektedirler. Özellikle altyapı çalışmaları gerekçesiyle açılan ihalelerin belli siyasi partiyi destekleyen şirketlere verildiği iddia edilmektedir.

Son bir yıldır devam etmekte olan altyapı yenileme inşaatları, cadde ve sokakların, içme suyu hatlarının yenilenmesi adı altında yapılan çalışmalar ilçedeki sokakların ve caddelerin kontrolsüz şekilde kazılmasına, ilçenin tümüyle şantiye alanına dönmesine neden olmuştur. Bilhassa kontrolsüz ve önlemsiz yapılan içme suyu ve kanalizasyon kazıları sonucunda bazı kanalizasyon boruları kırılmış, atık sular içme suyu hattına karışmıştır. Yine bazı kazılar sırasında yeraltında bulunan elektrik kabloları hasar görmüş, açıkta kalan elektrik kablolarına dair bir güvenlik önlemi de alınmamıştır. İlçe halkı ve esnafının yetkili mercilere yaptıkları başvurulara rağmen, bahsi geçen çalışmalar yaz aylarında yapılmış ve ortaya çıkan toz özellikle çocukların ve yaşlıların hastalanmasına neden olmuştur.

İçme suyu şebekesine ait boruların hanelere bağlanması yurttaşlara bırakılmıştır. İçme suyu boruları hanelerin kapı önlerine, bahçelerine veya evlerine uzak alanlara taşınmış, ana şebeke borularının evin borularına eklenmesi işlemi yapılmamış, hane sahiplerine bu boruların bağlantısının sağlanması konusunda ihtar dahi verilmiştir. Bu işlemi kendi başına yapmaya çalışan yurttaşlar zorluk çekerken, tesisatçı tutan yurttaşlar ise fahiş fiyatlara maruz kalmışlardır.

İlçede bulunan ana yollar asfaltla kaplanmış olsa da ara yollar hala inşaat halindedir. Durumdan rahatsız olan ilçe sakinlerinin CİMER üzerinden yaptıkları başvurular ise şikayet konusu olan Kaymakamlık yönetimine iletilmekte, mevcut sorun kısır bir döngüye girmektedir.

Kayyum yönetimindeki Gercüş Belediyesi’nin Sayıştay raporlarının yayınlanmıyor olması, belediye içindeki yolsuzluk iddialarını güçlendirmektedir. Belediyeye atanan ilk kayyum, bir önceki dönemde belediyenin borçlandığını iddia etmiş olsa da buna dair herhangi bir belge veya kanıt sunmamıştır.

Gercüş’te kayyum ile yönetilen belediyenin ilçede sebep olduğu sorunların tespit edilmesi, bu sorunların giderilebilmesi amacıyla bir meclis araştırmasının açılması elzemdir."

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=