Lütfen bekleyin..



Uzm. Dr. Akıl uyarıyor;

27 Kasım 2017, 16:07 - Okunma: 2212

İştahsız çocuk, nasıl doyurulmalı?Batman Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Akıl, çocuklarda iştah sorununa ilişkin önemli bilgiler verdiÇOCUĞUM YEMEK YEMİYORYaşamın ilk altı ayında bebeklerin, emmeye odaklı olduğunu, giderek hareketi arttığını, 6–8 ayda besinlere ulaşmayı başardığını belirten Dr. Akıl “8–12. aylarda araştırıcılığı artan ve bir damak tadı oluşan bebek, kendini besleyebilir. 9 aylık bebek, kendi parmakları ile tutup ağzına götürebileceği haşlanmış sebze parçaları, köfte, makarna, börek, et parçalarını yeme konusunda cesaretlendirilmelidir.

 Bu dönemde meraklı olması nedeniyle besinlerle oyun oynayıp onları avuçlayıp sonra yerlere atmayı da çok severler. Anneler bunu kirlilik olarak görse de çocuğun gelişimi için gerekli olan bu davranış, desteklenmelidir. 1. yıldan itibaren bebeklerde iştahta seçicilik başlar. Bazı besinleri şiddetle severken, bazılarından ise nefret ederler. Bu seçimlere saygı gösterilmeli. İlkinde reddedilen bir besin, birkaç gün ya da hafta sonra yeniden denendiğinde kabul edilebilir. Ama çocuk, ısrarla almak istemiyorsa bu besinin formu değiştirilmelidir. Yani peynir sevmeyen bir çocuk, yoğurt, ayran sevebilir” dedi.
ÇOCUĞU YEMEĞE ZORLAMAK, ONU ASİ VE STRESLİ YAPAR
İkinci yılında, büyüme hızındaki yavaşlamaya paralel olarak bebeğin besin alma isteğinin de azaldığını belirten Dr. Akıl “Bu yaşta çocuklar asidir, yeme reddi, seçicilik gibi sorunlar doğaldır. Onu zorlamak, yarar sağlamaz. Beslenme sorunlarında genellikle aile, zorlayıcı olur. Bu da çocuğun stres dolu olmasına neden olur. Yeme davranışını olumsuz etkileyebilecek diğer noktalar ise yemek sofrasında çok fazla karıştırıcı uyaran olması, yemeğin süresinin hem çocuk hem aile için yeterli olmaması, aile üyelerinden birinin yemek seçmesi, yemeğin tadı ve sunumunun yeterince iyi olmaması da olabilir. Yemek masası mutlu ve karşılıklı konuşmaların olduğu sosyal bir ortam olmalıdır. Çocuğun oturduğu sandalye, rahat ve masaya uygun yükseklikte olmalı. Çocuğun iştahına saygı gösterilmeli. Daha fazla yemesi konusunda ikna edilmeye çalışılmamalıdır. İkinci yaşın sonunda bebekler kendi kendilerini besleyebilirler. Çocuğun öğünleri ailenin öğünlerinden farklı olmamalı, çocuğa özel diğer aile bireylerinden ayrı yemek seçenekleri sunulmamalıdır” dedi. (Medicalpark Basın)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=