Lütfen bekleyin..



Petrol İş’ten Şırnak'taki maden faciasıyla ilgili açıklama

18 Ekim 2017, 18:00 - Okunma: 1344

“İŞ CİNAYETLERİ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!”Şırnak'ta Cudi Dağı eteklerinde bir açık kömür ocağında meydana gelen göçük faciası ile ilgili olarak Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yayınladı.Petrol İş Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada “Ülkemizde iş cinayetlerinde bilanço her geçen gün artmaktadır. Dün bir acı haber de Şırnak'tan gelmiştir. Şırnak'ta Cudi Dağı eteklerinde bir açık kömür ocağında meydana gelen göçüğün altında kalan 8 işçiden 7'si yaşamını yitirmiştir. Bir işçi ise göçükten ağır yaralı olarak kurtarılmıştır. Yaşanan bu faciadan sonra yetkililer tarafından ilgili madenin ruhsatsız ve kaçak olduğu açıklanmıştır.İhmalin ve denetimsizliğin bedelini yine işçiler ödemiş, geçinebilmek için kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilen 7 maden işçisi hayatını kaybetmiştir

İş cinayetinde kaybettiğimiz işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralı işçi kardeşimize acil şifalar diliyoruz.Göçüğün meydana geldiği maden 2013 yılında iş güvenliği riskleri nedeniyle üretime kapatıldığı açıklanmıştır. Ancak bu işlemin ardından gerekli denetimlerin yapılmadığı ve madenin kaçak olarak çalışmaya devam ettiği anlaşılmaktadır.
Şırnak'ta yaşanan facia, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatındaki eksikliklerin yanı sıra denetim sorununu da ortaya koymuştur. Bu faciadan doğrudan ve dolaylı sorumlu olanlar hesap vermelidir.Yıllardır madenlerde özelleştirmeler ve taşeronlaştırma uygulamalarıyla, emek maliyetleri düşürülmüş ve çalışma koşulları kötüleştirilmiştir. Bugün iş cinayetlerine yol açan zemin, sermaye yanlısı politikalar, denetimsizlik ve İSİG konusunun piyasacı bir anlayışla düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli denetim altyapısı derhal etkin bir şekilde kurulmalıdır. Zaten piyasacı bir bakışla hazırlanmış olan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda işverenlere getirilen yükümlülükler ötelenmemeli, aksine arttırılmalıdır. 6331 Sayılı Kanun, sendikaların, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının eleştiri ve görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir.” Denildi.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=