Lütfen bekleyin..



Batman sadece hammadde üreticisi Olmamalıdır”

14 Ekim 2022, 23:31 - Okunma: 367

Vali Ekrem Canalp, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ilimiz merkeze bağlı Kuyubaşı köyünde gerçekleştirilen pamuk hasadı etkinliğine katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Canalp, “Pamuğu sadece ham madde olarak üreten bir ülke ve Batman olmamalıyız. Aradaki katma değeri yüksek katmanları da değerlendiren bir Batman olmalıyız."

Konuşmasında dünyada en gelişmiş sektörlerden bir tanesinin tekstil sektörü olduğunun altını çizen Vali Canalp , “Pamuk, ülkemizde uzun yıllardan beridir ekimi yapılan bir ürünümüzdür. Pamuk, endüstriyel bir üründür ve aynı zamanda yüksek katma değere sahiptir. Biz, çiftçimizi pamuk ekimine teşvik etmeliyiz ve devlet olarak desteklemeliyiz. Pamuğu hammadde olarak üreten bir Batman olmamalıyız. Aradaki katma değerlerin hepsini de kendi Batmanımızda kullanabilmeliyiz. Bunun için ihtiyacımız olan şey nedir? Tekstilkent’tir, Tekstil Organize Sanayisidir. Batman’da tarımının en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi sanayidir. Üretilmiş olan tarımsal ürünlerin yüksek katma değere dönüştürüldüğü bir gıda ihtisas organize sanayisi olmalıdır. Batman’ı hammadde üreticisi değil, aynı zamanda nihai ürüne kadar işleten ve dönüştüren bir Batman olarak hayal etmeliyiz. Bunun için de çaba ve gayret göstermek zorundayız” dedi.Orman Arazilerine; Fıstık BahçesiBatman’ın verimli tarım topraklarında fıstık tarımı yapılmasının yanlış olduğunun altını çizen Valimiz, “Fıstık ekiminin yapıldığı tarlada; buğday, arpa ve mercimek ekimi yapmak imkansızdır. İlimizi; köy köy geziyoruz, gittiğimiz her köyde de ifade ediyoruz; yakın zamanda bütün Batmanlıların cep telefonlarına da kısa mesaj olarak da göndereceğiz. Bizim tarım topraklarının fıstık ekerek kullanım dışı bırakmak gibi bir lüksümüz olamaz, olmamalıdır. Biz tarlalarımızı yine ekmeğe, sürmeye ve ürün almaya devam edeceğiz. Ama biz aynı zamanda fıstık da ekeceğiz. Peki fıstık bahçelerini nereye yapmalıyız? Verimsiz orman arazilerine. Batman’daki bütün orman arazileri özel ağaçlandırma için büyük bir kısmı müsait ve eğer çiftçilerimiz köylülerimiz orman arazisini özel ağaçlandırma olarak talep ederlerse; dönüm başına 1 TL talep edeceğiz. Aynı zamanda 30 dönüme kadar %70 devlet desteği ile fıstık, badem ve ceviz meyve bahçeleri kurulabilecek. Bunu yaygınlaştırdığımız zaman; tarım topraklarını kullanım dışı bırakmaktan kurtarmış olacağız ve kullanmadığımız orman arazilerini de kullanır hale getireceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından pamuk hasadının gerçekleştirildiği tarlada incelemelerde bulunan Valimiz, çiftçilerimize bol kazançlı bir hasat geçirmeleri temennisinde bulundu. Etkinliğe; Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Çukobirlik Dicle Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kağba ve çok sayıda çiftçi katıldı.
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=