Lütfen bekleyin..



Batman’da Mısır Hasadı Başladı

20 Eylül 2022, 17:09 - Okunma: 305

Vali Ekrem Canalp, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası’nın işbirliğiyle Erköklü Mahallesi’nde düzenlenen mısır hasadı etkinliğine katıldı. Açılış ve bilgilendirme konuşmalarının ardından bir konuşma yapan Vali Canalp, Batman’da mısır bitkisi yetiştiriciliğinin çok yoğun olduğunu belirterek, uzun vadede mısır yetiştiriciliğinde yapılan aşırı sulamanın toprakta ciddi tahribatlara yol açtığını ifade etti.

VAHŞİ SULAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Vahşi sulamanın çok acı sonuçlara yol açtığını ifade eden Vali Canalp “Ne yapmamız lazım, belli yıllarda mısır ekelim, ama değişik ürünler de denemeliyiz, bazı yıllar ayçiçeği, bazı yıllar buğday,  bazı yıllarda da pamuk ekelim. Biz ürünü değiştirdiğimiz zaman ne olacak aşırı sulama derdinden kurtulacağız. Toprak kendine gelecek. Bu değişik ürünleri ektiğimiz zaman, topraktaki çoraklaşmanın önüne geçmiş olacağız. 

‘ANIZ YAKANLAR 5 YIL DESTEK ALAMAYACAK’

Mısır hasadı sonrası gerçekleştirilen anız yangınlarına dikkat çeken Vali Canalp, “Toprağı öldürmeyeceğiz. Toprağı koruyacağız, toprağın korumanın yollarından bir tanesi de sulamadır. Vahşi sulama toprağı öldürüyor zehirliyor. Aynı zamanda anız yangını da toprağa zehirliyor. Toprağın içerisindeki canlıların hepsini öldürüyor. Toprağın içerisindeki organik materyallerin ölmesine de bir şekil sebep oluyor. Aynen vahşi sulama gibi anız yangını da toprağa zehirleyen etkenlerden bir tanesidir. Biz her zaman için çiftçilerimizin yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz.

Anız yangını yakıldığı zaman sadece toprak zehirlenmiyor aynı zamanda insanlar zehirleniyor. Ayrıca anız yangınları kamu sağlığını da tehlikeye atmış oluyor. Onun içinde net bir şekilde ifade ettik sosyal medya hesaplarımızdan da basın yoluyla daha ifade ettik. Dedik ki, dönüm başına 540 liralık ceza var, bunu mutlaka uygulayacağız. İkincisi beş yıl süreyle de tarımsal desteklerden bu çiftçilerimiz mahrum bırakılacaktır. Çünkü kamu sağlığı tehdit altında” dedi.

BİÇERDÖVERLE MISIR HASADI YAPTI

Konuşmaların ardından Vali Canlap, biçerdövere binerek tarlada bir süre mısır hasadı gerçekleştirerek, çiftçilere bereketli bir hasat dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu. Etkinliğe; İl jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=