Lütfen bekleyin..



Boğulma olaylarına önlem!

11 Ağustos 2022, 16:17 - Okunma: 264

Batman Valiliği yayımladığı bildiride yaz aylarında göl ve göletler, sulama kanalları, barajlara giren vatandaşları uyardı.Konuya ilişkin açıklama şöyle “İlimizde mevsimsel faktörler sebebiyle havaların ısındığı yaz aylarında eğlenmek, dinlenmek, yüzmek, piknik yapmak, balık tutmak, spor yapmak gibi sebeplerle göl ve göletler, sulama kanalları, barajlar, akarsu yatakları ve havuzlar

 vatandaşlarımız tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bu alanlarda zaman zaman yaşanan ve can kayıplarına sebep olan boğulma olaylarının, yüzme bilmenin beraberinde getirdiği özgüven duygusu, olumsuz hava koşullarında suya girilmesi, kontrollü yüzülebilecek yerler yerine ücretsiz ve ıssız yerlerde suya girmenin tercih edilmesi, alkollü bir şekilde ya da yasaklı madde kullanarak suya girilmesi, iyi seviyede yüzme bilinmemesi, kayalıklardan suya düşme, zıpkınla balık avcılığında sığ su bayılmaları, su sporları faaliyetleri esnasında yaşanan kazalar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir.
GÖLETLERE GİRMEK YASAKLANDI
Bu nedenle göl ve göletler, barajlar, sulama kanalları, akarsu yatakları ve havuzlarda yüzme faaliyetinin düzenlenmesi meydana gelebilecek boğulma olaylarının ve can kayıplarının önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bilindiği üzere 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11’inci maddesinin c bendinde “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede, suda boğulma vakalarının önlenmesi, yüzme alanlarında uyulacak genel kuralların belirlenmesi, suda boğulma olaylarının analizinin yapılarak sebeplerinin araştırılması ve denetimlerin artırılması amacıyla;  Göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklanmıştır.İlgili kurumu tarafından boğulma olaylarının yaşandığı göl, gölet, akarsu, su kanalı vb. alanlarda suya girilmesinin can güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten işaret ve ikaz levhaları konulacak ve bu alanlara yönelik ilave tedbirler planlanacaktır.
UYARICI LEVHALAR ASILACAK
İnsan sağlığı ve can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan alanlar konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla DSİ 103. Şube müdürlüğü tarafından ilan panoları, otobüs durakları, otogarlar gibi yerlere uyarıcı afişler asılacak ve bu afişler belli aralıklarla güncellenecektir. DSİ tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin (baraj, gölet, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkından koruma kanalı gibi) çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirleri (tel çit, korkuluk, uyarı levhaları gibi), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Su Yapıları Koruyucu Güvenlik Tedbirleri Yönetmeliği çerçevesinde ilgili kurumlarca; yönetmelik kapsamı dışındaki su yapılarında ise tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre işletmecisi tarafından yapılacaktır.
EĞİTİMLER VERİLECEK
Suda boğulma olayları sonrasında uygulanacak ilkyardım kurallarını ihtiva eden broşürler İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanarak farkındalık oluşturmak üzere ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine dağıtılacaktır. Okullarda “Çeken Akıntı” konulu, sulama kanallarında, barajlarda ve insan sağlığı ile can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkında eğitimler verilecektir. Üniversiteler ve diğer paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla kamuoyunda farkındalığı artırıcı panel, seminer, sempozyum, çalıştay vb. etkinliklerin düzenlenerek çıktıların kamuoyu ile paylaşılması sağlanacaktır.
CANKURTARAN EĞİTİMLERİ BAŞLAYACAK
İlimiz/ilçelerimizde imkanlar çerçevesinde paydaş kurum/kuruluşlarla iş birliği içerisinde yüzme kursları/programları düzenlenecek ve/veya isteklilere  cankurtaranlık eğitimi verilecektir. Özellikle boğulma vakalarına dayalı can kayıplarının arttığı dönemlerde paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi/bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yoğunlaştırılacaktır. İlimizde/ilçelerde oluşturulacak denetim ekipleri tarafından sık ve düzenli denetimler gerçekleştirilecektir. Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde riskli alanlarda denetimler artırılacaktır. Konuya ilişkin yapılacak ihlallere 5236 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereğince kolluk kuvvetleri/ belediye zabıta ekipleri ve tesisin bağlı bulunduğu kurum görevlilerince idari yaptırım uygulanacaktır”
        

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=