Lütfen bekleyin..



Çiftçilere Ayçiçek ekiminin önemi anlatıldı

30 Haziran 2022, 21:46 - Okunma: 268

Batman İl Tarım Müdürlüğü tarafından “Batman İlinde Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Yaygınlaştırılması” Çalıştayı düzenlendi.İnsan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından biri olan bitkisel yağların ülkemizde istenilen seviyede üretiminin yapılmaması ve günümüzde yaşanan gıda arzı dikkate alınarak ilimizde ekimi yapılmayan ekonomik getirisi yüksek yağlı tohumlardan

Ayçiçek ve Kanola (kolza) ekiminin özendirilmesi amacıyla Vali Ekrem Canalp’ın talimatıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından iki gün sürecek ‘Batman ilinde Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Yaygınlaştırılması’ Çalıştayı çalışmalarına başladı.
‘YÜKSEK KATMA DEĞER KAZANDIRACAK ÜRÜNLER EKİLECEK’
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda selamlama konuşması yapan Vali Ekrem Canalp, ülkemizde yağlı tohumlar açısından yıllardır devam eden bir açığın olduğunu ifade ederek “Özellikle Covit-19 pandemisinin etkisiyle de bugün dünyada gıda güvenliği dediğimiz zaman kendi halkımızı yeterli ve uygun nitelikteki gıda ile beslememiz anlamına geliyor. Biz yağlı tohumları kabaca 3’te bir, bazı yıllar ise 4’te bir oranında ithal etmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Benzer şekilde buğday açığımızda var ve ithal ediyoruz. Ama ithal etmiş olduğumuz ham buğdayı işliyoruz, makarna haline getiriyor ve yüksek katma değer bir ürün olarak ihraç ediyoruz. Bu çalıştayı da bunun için yapıyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de çiftçilerimizin elde etmiş oldukları kârı artırabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Buğdaydan daha yüksek katma değer elde edebileceğimiz ürünler var. Siz aynı ürünü sürekli tarlaya ektiğiniz zaman tarladan besin öğelerini azalır ve tarlanız üretim bakımından fakirleşir. Bu şekilde toprağın zenginliği yıldan yıla azalıyor” İki gün sürecek Çalıştayda Batman’da Bitkisel Üretimin Mevcut Durumu ve üreticilerin Ayçiçeği-Kanola Üretimine Yaklaşımı alanında uzman akademisyen tarafından  sunumlar yapılarak, ilimiz ekonomisine yüksek katma değer kazandıracak Ayçiçeği ve Kanola üretimine özendirme konuları ele alınacak.

 

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=