Lütfen bekleyin..



Milletvekili Aslan’dan Hasankeyf için soru önergesi

16 Ağustos 2017, 18:06 - Okunma: 968

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hasankeyf’e kayaların dinamitle yıkılması ile ilgili soru önergesi verdi. Aslan’ın soru önergesi şöyle “Batman’ın ve Türkiye’nin tarihi en eski yerleşimlerinden biri, 12 bin yıllık geçmişi bulunan ve Ilısu Barajı altında bırakılacak olan Hasankeyf'te kayalar dinamitle yıkılıyor.

Tarihi mekanlarda Flash dahi kullanılması zararlı ve yasak iken Tarihi mekanlar dinamitleniyor. Hasankeyf Antik Kentindeki vadilerde bulunan mağaralara “tehlike arz eden kayaların düşürülmesi" adı altında yapılan çalışmalarda, yerinde yapılan inceleme ve gözlemlerde tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da gelişigüzel şekilde dinamit ile yıkıldığı belirlendi. Patlamaların diğer kayalarda da titreşimlere neden olduğu ve kalenin doğal yapısını bozduğu tespit edilirken, söz konusu patlamalardan dolayı oluşan sesin yerel halkta -özellikle çocuklarda- korkuya neden olduğu ve patlamalarda oluşan toz ve dumanın esnafların da çalışmalarını olumsuz yönde etkilediği öğrenildi. Ayrıca, kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış eserlerin de bulunduğu, düşen kaya parçalarının Cami, kilise  ve diğer tarihi eserlere geri dönüşü olmayan zararlar verdiği de tespit edildi. Hasankeyfi Yaşatma Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, projenin binlerce yıllık Hasankeyf tarihini ve yaşanmışlıkları yok edeceğine ve bilimsel olmadığı gibi kültür varlıklarını koruma kanununa da uygun olmadığı belirtildi.
Bu bağlamda;                       
1.Tehlike arz etmediği halde yıkımına başlanılan Hasankeyf tarihini ve yaşanmışlıkları yok edeceğini biliyor musunuz?                        
2.Hasankeyf denince yılların eskitemediği mağaralar akla gelmektedir. Bu kültürün yok edilmesinden kim ya da kimler sorumlu tutulacaktır?                        
3.Ülkemize turistlerin gelmesi ve ekonomimize katkı sağlamak için yapılan onca çalışmalara rağmen yapılan bu tarih, turizm ve kültür katliamıyla ülkemizin ne kadar zarara uğrayacağından haberiniz var mı?
4.12 bin yıllık geçmişi bulunan ve Ilısu Barajı altında bırakılacak olan Hasankeyfi yıkma talimatını kim verdi?
5.Tarihi mekanlarda zarar verdiği gerekçesi ile fotoğraf çekimi ve flaş dahi kullanmak yasak iken, Tarihi bir mekanda Dinamit kullanmak hangi akla hangi vicdana hizmet etmektedir ?
6. Hasankeyfe karşı yapılan bu resmi saldırının, İşid'in tarihi Palmira kentine yaptığı saldırı ile Taliban'ın Bamiyan vadisine yaptığı saldırı ile arasındaki fark nedir ?”

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=