Lütfen bekleyin..



Becerikli’den zorunlu emeklilik soru önergesi

15 Ağustos 2017, 17:56 - Okunma: 1122

HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, TP'nin zorunlu emeklilik adı altında yapmayı planladığı işten atmalara ilişkin soru önergesi verdi. Becerikli’nin konuyla ilişkin soru önergesi şöyle “Türkiye Petrolleri yönetimi, engelli kadrosu dahil SGK emekliliğini hak etmiş 50 yaşın üstündeki işçilerin iş akitlerinin feshedileceğini belirtmektedir. Bu yürürlükteki toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırıdır.

Sözleşmenin 71. maddesine göre emeklilik nedeniyle iş akdi feshi için yaş sınırı 55 olarak belirlenmiştir. İlgili maddede konuyla ilgili hüküm şu şekildedir. “Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanan 55 yaşını yılın ilk 6 ayında dolduran işçilerin iş sözleşmeleri aynı yılın Temmuz ayında, 55 yaşını 2. 6 ayında dolduran işçilerin iş sözleşmeleri ise bir sonraki yılın Ocak ayında, işverence kıdem ve ihbar tazminatları peşin ve nakdî ödenmek kaydıyla feshedilebilir”
Türkiye Petrolleri yönetiminin konuya ilişkin yaptığı açıklama ve buna istinaden yapılacak uygulama nedeniyle 500'e yakın TP işçisinin iş akdi hukuksuz bir şekilde feshedilecek ve istihdamda ciddi bir daralma yaşanacaktır. Bu durum Toplu iş sözleşmesindeki emeklilik yaşını baz alıp sosyo-ekonomik planlamasını bu şekilde yapan emekçiler için büyük bir mağduriyet yaşatacaktır. Bu bağlamda; Türkiye Petrollerinde çalışan emekçilerin zorunlu emekliliğe ayrılmalarının gerekçesi nedir? Taraflarca imzalanan toplu iş sözleşmelesinin hükmü yok mudur? Türkiye Petrollerinde yaklaşık iki yıldır işçi istihdamı yapılmamasına rağmen TP yönetimince “erken emeklilik” diye formülize edilen bu işten atmalar Batman Adıyaman ve Lüleburgaz ekonomilerine darbe değil midir?”

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=