Lütfen bekleyin..



Başaran'dan Belediye Kayyumu için araştırma önergesi

17 Eylül 2021, 13:50 - Okunma: 442

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Batman Belediyesi kayyum yönetiminin çalışmalarıyla ilgili TBMM araştırması açılması için önerge verdi.Başaran önergesinde “23 Mart 2020 tarihinde Batman Belediyesi’ne Vali Hulusi Şahin’in kayyım olarak atanmasının ardından, belediye birçok gelişme ile gündeme gelmiştir.● İlk olarak yaklaşık 170 dönüm olan Yaşar Kemal Park Ormanı’nda kayyum öncesinde bir çalışma başlatılmış,

öz kaynaklarla ve belediye personeliyle ihaleye vermeden iki aylık bir süreçte işlerin %70’ini bitirilen çalışmanın üç ayda tamamlanması hedeflenmiştir. Kayyım atandıktan sonra çalışma durmuş, alınan aydınlatma malzemeleri ve direkleri depoda çürümeye terk edilmiştir. Bütün çağrılara rağmen bir şey yapılmamıştır.
● Batman ili merkezinde bulunan Tilmerç Mahallesi’nde okul arazisi olarak ayrılmış olan 14 dönümlük hazine arazisinin 6 dönümü daha önce özelleştirilmiştir. Eğitim alanı olmaktan çıkarılarak konut alanı olarak işaret edilen bu alanın satılmak istendiği düşünülmektedir. Şehir planlamasına göre eğitim alanı olarak kalması gereken bu alanın konut için kullanılması durumunda bölgedeki çocukların 2 kilometre uzaklıktaki başka bir okula gitmeleri gerekecektir. Bu alan dışında bir de belediye hizmet alanının ticari alana çevrildiği ve plan tadilatı yapıldığı belirtilmiştir.

Bahsedilen 14 dönümlük eğitim arazisinden geriye kalan 8 dönüm, son belediye seçimlerinde HDP’ye geçen Batman
Belediyesi’nden satın alınmak istenmiş, ancak belediye tarafından bu talep karşılık bulmamıştır.
● Alkamiye bölgesinde Belediye Hizmet Alanı olarak belirlenmiş 3052 ada 2 nolu parsel, ticariye dönüştürülüp satılmaya hazır hale getirilmiştir. Yaşar Kemal Park Ormanı’na dair de aynı planın olup olmadığı merak edilmektedir.
● Batman Belediyesi HDP yönetimine geçtiğinde, uzun vadede ya şehre tamamen ücretsiz ya da cüzi bir bedelle su vermek için GES projeleri yapılmıştır. İlgili kurumlara yapılan başvurular da yine yeni kayyım döneminde devam ettirilmemiştir.
● Kayyım belediyesi tarafından yapılacağı iddia edilen İluh Deresi ile biyolojik arıtma tesisi projesi, HDP'li belediye zamanında yapılan mekanik arıtma tesisinin fotoğrafının verildiği ve reklama/tanıtıma yaklaşık 800 bin TL verilen işlerde henüz bir ilerleme kaydedilmemiştir.
● Asri mezarlıkta 80 dönümlük bir alanı mezarlığa kazandırmak için revize imar alanın dışında sadece iki yere takas HDP’li belediye tarafından kabul edildi. Kayyım belediyesinin ise tüm revize imar planlarını mevzuata aykırı bir şekilde söz konusu alanın dışında ucuz yerlerle yeşil alanları takas ettirerek yaptığı iddia edilmektedir.
● HDP’li belediyenin yönetimde kaldığı 11 aylık süreçte toplamda 84 ihale yapılmıştır. İhalelerin iptalinden kaynaklı ihale süreçlerin tekrar başlatılması, acilen mal alımı için bir iki aylık süreli 4 tane 21 b ile 15 tanede 21f ile ihale yapılmıştır. Yapım ihaleleri yapılmamıştır. Toplamda %22 oranında pazarlık usulüne zorunlu olarak başvurulmuştur.
● Kayyımın atandığı Mart 2020–Ocak 2021 tarihleri arasında geçen 9 aylık süreçte toplamda 77 İhale yapılmıştır. Bunların 37’si açık ihale, %30’u 21 f(pazarlık yani davetiye usulü), %10’ü da 21 b(pazarlık usulü) ile yapılmıştır. İhalelerin %52’si ihale mevzuatına aykırı bir şekilde yapılmıştır. 2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapılmıştır. 2021 yılında ihalelerin 62’si açık ihale, 22 si 21f, 9’u 21 b ile yapılmıştır. Yani ihalelerin %33’ü ihale mevzuatına aykırı yapılmıştır. Yapım ihaleleri hiçbir surette pazarlık, yani davetiye usulü ile yapılmaması gerekirken ne yazık ki sıklıkla yapmaktadırlar.
● Mart 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında geçen 14 aylık süreçte sonuçlanmış ve ilan edilmiş ihale sayısı 170’tir. Açık ihale usulü ile 99(%58), pazarlık usulü ile 71(%42) ihale yapılmıştır. Parasal olarak pazarlık usulünün, doğrudan teminlerle beraber ayrılan bütçenin %10’unu aşmaması gerekirken, doğrudan temin olmaksızın sadece pazarlık usulü ile %20 oranından fazla yapılmıştır. Yapılan açık ihale usulünde %50’lere varan kırımlar olurken pazarlık usulü ile yapılanlarda yaklaşık maliyeti ihalenin verileceği firma ile birlikte belirlendiği halde en fazla %15’lere varırken genel olarak %10’nun altında kırımlarla verilmiştir.
Bu verilere dayanarak Batman Belediyesi’nin kaynaklarının halk yararına kullanımı açısından sağlıklı bir zemin oluşturulabilmesi ve bahsedilen durumların tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."dedi. 

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=