Lütfen bekleyin..



Toptancılar Sitesi Muammamı kalacak?

03 Mayıs 2021, 12:28 - Okunma: 627

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa Toptancılar sitesiyle ilgili açıklama yaptı. Argunağa açıklamasında "Batman’ımızın kanayan yarası olan ‘Toptancılar Sitesi’ patlamasının üzerinden 17 yıl geçtikten sonra hala sorunun hala aydınlatılmamış, yaşanan mağduriyetlerin hala giderilmemiş olmasını bir kere daha bu kentin ‘sahipsizliği’ olarak değerlendiriyoruz.

 Pandemi nedeniyle geçmiş yıllarda kitlesel basın açıklamalarıyla gündeme taşıdığımız bu önemli çevresel sorun ne yazık ki hala bir muamma olarak orta yerde durmaktadır.

Bilindiği gibi 3 Mayıs 2004 tarihinde İlimiz Cumhuriyet mahallesindeki Toptancılar Sitesinde, yeraltındaki benzinin oluşturduğu gazlardan kaynaklı patlama yaşanmış, 10 şiddetindeki depreme dayanıklı beton yapılar parçalanmış, 3 insanımız yaşamını yitirmiş, 24 kişi yaralanmış, onlarca esnafımıza ait mallar yanmış ve çok büyük maddi zararlar yaşanmıştı. O tarihten beri Batman Çevre Gönüllüleri Derneğimizin gündeminde olan ‘Toptancılar Sitesi’ meselesini bu kentin kanayan yaralarından biri olarak değerlendirmeye devam etmekteyiz.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak; geçmiş yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Gaz Mühendisliği Bölümü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Laboratuarı (PAL) ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü başta olmak üzere pek çok kuruluşun komisyonlar kurup, araştırmalar yaptığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar yargıya taşınmış Toptancılar Sitesi meselesinin artık gündemimizden düşürülmemesini bu kent adına büyük talihsizlik olarak değerlendirmekteyiz.

Geçen yıl Valilik ve iktidar temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda telekonferans yoluyla Çevre ve Şehircilik Bakanı’na iletilen Toptancılar Sitesi meselesinin çözüme kavuşturulacağına dair kamuoyuna umut verilmişti. Aradan bir yılı aşkın zaman geçmesine karşın sorunla ilgili en ufak bir olumlu gelişmenin yaşandığına dair bir bilgilendirme yapılmamıştır. Hala büyük mağduriyet yaşayan esnaflarımızın zararları tam olarak tazmin edilmedi, hala benzin kirliliğinin kaynağı resmi olarak açıklanmadı ve hala 'tehlike geçti' raporu verilememesi nedeniyle esnaflarımız iş yerlerini kullanamamaktadır..
Felaketin yıl dönümünde bir kez daha patlamada yaşamını yitiren insanlarımızı rahmetle anıyor, kentimizi ilgilendiren bu önemli sorunun artık ciddi bir şekilde çözüme kavuşturulmasını, esnaflarımızın mağduriyetinin giderilmesini ve defalarca dikkat çektiğimiz gibi; Toptancılar Sitesi’nin etki alanında bulunan Şirinevler ve Cumhuriyet mahalleleri için ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hazırlanarak benzinden kaynaklı kirliliğin giderilmesi ve sorunun bir muamma olarak kalmaması çağrısında bulunuyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 3 Mayıs 2021

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=