Lütfen bekleyin..



Çevrecilerden maden ihaleleri için duyarlılık çağrısı!..

23 Ağustos 2020, 11:19 - Okunma: 882

* Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Doğu ve Batı Karadeniz, Doğu ve Batı Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Çevre Platformları’nın oluşturduğu Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP)ve çok sayıda kentin TEMA Vakfı gönüllülerinin yeni maden arama ihaleleri ile ilgili çağrısına destek vererek, aralarında Batman’da iki ihalenin bulunduğu 68 ilde 766 alan için yapılan

 ihalelerin iptalini istedi.
68 İL, 766 ALAN İÇİN İHALE YAPILIYOR
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, aralarında Batman’ın da bulunduğu 68 ilimizde 766 bölgede 28 Ağustos’ta başlayıp 28 Eylül’de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin iptali için Türkiye genelindeki pek çok çevre örgütü ve TEMA Vakfı gönüllüleri harekete geçti. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, Doğu ve Batı Karadeniz, Doğu ve Batı Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Çevre Platformları’nın oluşturduğu Türkiye Çevre Platformu’nun (TÜRÇEP) maden aramaları ile ilgili çağrısına destek verdiklerini belirterek kamuoyunu duyarlı olmaya davet etti. Geçtiğimiz günlerde internet Zoom üzerinden TEMA Vakfı gönüllüleriyle, TÜRÇEP’in yaklaşık 50 il temsilcisiyle canlı yayın toplantısına katıldıklarını anımsatan Başkan Hasan Argunağa, Batman’da iki ihalenin de olduğunu belirterek, hazırlanan ortak metni desteklediklerini belirterek özellikle ilimiz milletvekillerinin konuyu araştırmalarını istedi ve çevrecilerin mesajlarını kamuoyuna şöyle açıkladı:
ÇEVRECİLERDEN KAMUOYUNA ÇAĞRI
 “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, 68 ilimizde 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan ve 28 Ağustos’ta başlayıp 28 Eylül’de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin koordinatları incelendiğinde, bu alanların çoğunlukla orman ve mera alanlarına denk geleceği, tarım alanlarının da bu alanlar içinde yer alacağı görülecektir. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur. Müdürlüğün ihaleye açtığı bu sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği belirsizdir. Yine bu sahaların mera mı, orman mı, tarım alanı mı, doğal ya da arkeolojik sit alanları ya da su havzaları olup olmadıkları hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Korona virüs krizini yaşadığımız ve yaşamsal birçok hak ve olanağımızın kısıtlandığı bu süreçte, böylesi krizlerin temel nedeni olan iklim değişikliği, doğanın tahribi ve ekosistemin bozulması gerçeğine karşın, doğanın tahribine yönelik adımlar durmak bilmiyor. Dahası yaşanılan salgın adeta bir fırsat bilinerek hızla yaygınlaşmaktadır.
Akdeniz’ de, Karadeniz’ de, Ege’ de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, İç Anadolu ve Marmara’da uzun yıllar sürmekte olan, ancak 2004 yılından bu yana hızlanan ve yakın zamandan bugüne sınır tanımayan biçimde, gerek altın, gümüş ve kömür başta olmak üzere maden arama ve işletme, ticari ve sınai yatırımlar, rant oluşturma hesaplarıyla ve kâr hırsıyla özel kişi ve kuruluşlara, uluslararası sermayeye altın tepsiyle sunulmaktadır.
68 ilimizde (ülke yüzölçümünün %1,14’ünü kapsayacak şekilde) bir aylık bir sürede yapılacak ihaleler, bugüne değin kaybedilen değerlerle birlikte ülkemiz geri dönülmez bir sürece doğru hızla sürüklemektedir. Böylece yitirilecek doğal ve kültürel değerlerimiz asla geri döndürülemeyecektir. Türkiye’de mera ve orman ekosistemleri ile tarım alanlarının gördüğü ve göreceği bu zararı ve karşı karşıya olduğu bu büyük tehdidi görmezden gelerek bu tür “kaba” madencilik çalışmalarına devam edilemeyeceği çok açıktır. 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=