Lütfen bekleyin..



‘’SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SESİNİ DUYUN’’

13 Ağustos 2020, 08:04 - Okunma: 1065

Ses ve tabip odası yaşanan Covit 19 süreci nedeniyle enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 500'ü aştığını açıklayarak sağlık çlışanlarının zor durumda olduğunu belirttiler. Ses şube binasında yapılan açıklamada "Ülkemizde ve dünyada önemli bir halk sağlığı tehdidi haline gelen COVID-19 Pandemisi giderek yayılmaya devam etmektedir.

Salgın yönetiminde vaka tespiti /izolasyonu, temaslı ve şüphelilerin karantinası ve bulaş hızının düşürülmesi gibi stratejilerin yanında sağlık sistemi kapasitesinin aşılmamasını sağlayacak şekilde bir yanıt geliştirilmesi çalışmaları kapsamında en kritik faktörlerin başında sağlık çalışanları gelmektedir.

Sağlık çalışanlarının salgın etkeni virüs ile enfekte olması sağlık hizmetlerinin salgına yanıt kapasitesini olumsuz etkilemekte, hastalığın yayılımına ve sorunun büyümesine yol açmaktadır.

Bu nedenle sağlık çalışanlarının virüsten korunması adına nitelikli kişisel koruyucu ekipman sağlanması ve düzenli periyotlarla testlerinin yapılması başta olmak üzere çalışma koşullarının pandemiye uygun düzenlenmesi, sorunlarının hızlıca çözülmesi, virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulması hayati önemdedir.

Özellikle adına normalleşme denilen yeniden açılma sürecinin bilimsel veriler ışığında toplum sağlığı öncelenerek kademeli olarak planlanması gerektiğini ısrarla vurgulamamıza rağmen bu sürecin hızlıca merkezi bir kararla ve yerellerin özgünlükleri göz önünde bulundurulmadan başlatılmasından sonra ilimizde son günlerde ciddi bir şekilde artış göstererek toplum sağlığını tehdit eden covıd-19 vakaları hem sağlık sistemini hem de sağlık çalışanlarını da ciddi bir şekilde etkilediği görülmektedir. Uzun bir süredir ilimizdeki yerel kamu idarecileri tarafından gizli tutularak paylaşılmayan ama sahada çalışan sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiler maalesef günde ortalama 400-700 arası covıd polikliniklerine başvuru olduğu ve bu başvuranların en az yarısının olası covıd-19 vakası olduğu yönündedir. Yine ASM’ de çalışan sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiler Batman genelinde 3000 civarı covıd pozitif vakanın evde izole edilerek izlemlerinin yapıldığı yönündedir.

Salgın dönemi boyunca ısrarla vurguladığımız toplum sağlığının korunmasının sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıyla mümkün olabileceğine yönelik hassasiyetimizin ne kadar önemli olduğu ilimizde artan vaka sayıları ile beraber enfekte olan sağlık çalışanı sayısının da artması ile bu günlerde daha da iyi anlaşılmıştır. Maalesef Sahadan aldığımız bilgiler 560 civarı sağlık çalışanının da enfekte olduğu yönündedir.

Pandeminin başından beri ağır iş yükü ile fiziki ve psikolojik olarak yıpranan, hastalanan, hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarında erken açılma sonrası daha da artan vaka sayıları ile beraber artan iş yükü ile beraber bezginlik/moralsizlik ve tükenmişlik sendromu ortaya çıkmıştır. sağlık çalışanları maalesef sürecin iyi yönetilmemesi, artan vakalar ile birlikte daha da artan iş yükleri, ‘’hakları ödenmez’’ denilip gerçekten ödenmeyen ek ödemeleri ve yetkililerce çözülemeyen çalışma koşullarının sonucu olarak ise maalesef 1 haziran sonrası toplam 10 hekim pandemi hastanesi olan batman bölge devlet hastanesinden istifa ederek ayrılmıştır.

Yine birinci basamak sağlık hizmet sunumunun yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri de maalesef salgın boyunca birçok sorun ile karşılaştı. Yoğun bir iş yükü ile hafta sonları ve bayram tatillerinde dahi covıd pozitif hastalarını ve temaslıları takip ederek süreçte önemli katkıları olmasına rağmen kişisel koruyucu ekipmanlarını bile birinci basmak sağlık çalışanları çoğunlukla kendileri sağlamak zorunda kaldı. Yine pandemi süresince işleyişte bir sorun olduğunda plansız/aceleyle ve kargaşa yol açan yeni görevler tanımlanarak(özellikle bazı rapolar açısından) çözüm yerleri olarak Aile sağlığı merkezlerinin gösterilmesi dönem dönem ciddi sorunlara yol açtı. Birçok aile sağlığı merkezinin fiziki şartlarının yetersizliği de koruyucu sağlık hizmetleri sunumu ile poliklinik hizmet sunumunun pandemiye uygun düzenlenememesi sonucunda hem çalışan sağlığı hem de sağlık hizmetini alan toplum sağlığı adına da riskler barındırdığı tarafımızca gözlemlenmiştir.

Hepimizi etkileyen zor bir süreçten geçiyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak hem kendimizin hem de yakınlarımızın hastalanması endişesini yaşarken, aynı zamanda mesleğimizi uygulayıp hastalığın yayılmasını engellemeye, hastalarımızı iyileştirmeye çalışırken yukarda paylaştığımız sorunları yaşamak istemediğimizi ve bu sorunların hızlıca çözümünü yerel kamu idarecilerinden talebimizi yenilerken, iderecileri keyfi uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz halkımıza da çağrımız ilimizde bu düzeyde ciddi vaka artışları varken kişisel koruyucu tedbirlerine özenle uymalarının hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından değerli olacağını da paylaşmak istiyoruz.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=